Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pressen på Skolverket ökar – M: ”Ord mot ord”

Kristina Axén Olin (M) om uppgifterna kring svenska PISA-studien.
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Kristina Axén Olin (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Utbildningsminister Anna Ekström.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pressen ökar på Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson, som på torsdagen frågas ut i riksdagens utbildningsutskott med anledning av PISA-skandalen.

– Ord står mot ord mellan generaldirektören och utbildningsministern, säger Kristina Axén Olin (M).

Under dagen hamnade Fredriksson i ytterligare blåsväder, efter att Ekot avslöjat att han kommit överens med utbildningsministerns statssekreterare om att undanhålla information från oppositionen.

Kritiken har varit massiv mot Skolverkets generaldirektör de senaste veckorna, efter att Riksrevisionen bekräftat vad Expressen avslöjade förra sommaren – att Sverige bröt mot reglerna i PISA 2018 genom att felaktigt undanta en stor andel elever från att skriva provet.

Skolverket kritiseras i Riksrevisionens granskningsrapport både för att ha misslyckats med genomförandet av PISA-studien och för att inte ha gjort några ansträngningar för att undersöka de misstänkta felaktigheterna. Utbildningsminister Anna Ekström, som också kritiserats hårt de senaste veckorna, har lagt ansvaret för misslyckandet på Skolverket.

Och under torsdagsförmiddagen kommer generaldirektör Peter Fredriksson att frågas ut i riksdagens utbildningsutskott.

– Generaldirektören har undanhållit viktig information för utskottet, det är dags att tala sanning och lägga korten på bordet, säger Patrick Reslow (SD).

Kristina Axén Olin (M) vill veta om Skolverkets generaldirektör informerades när tjänstemän på Utbildningsdepartementet tidigt varnade för felaktigheter i PISA-studien:

– Har Fredriksson tagit del av de interna PM som tjänstemännen på Regeringskansliet tagit fram? Och om svaret är nej, varför inte?

”Motstridiga uppgifter”

Flera oppositionspolitiker i utbildningsutskottet uppger för Expressen att de vill att Fredriksson svarar på exakt vad som sagts under ett omtalat möte på Utbildningsdepartementet den 2 december 2019, då Skolverket höll en presentation för Anna Ekström om PISA-resultaten inför att de skulle offentliggöras.

– Jag vill veta hur kontakten och kommunikationen varit mellan Skolverket och regeringen, just nu är det motstridiga uppgifter, säger Roger Haddad, skolpolitisk talesperson för Liberalerna.

Det var Sveriges Radios Ekot som nyligen rapporterade att ord står mot ord mellan utbildningsministern och generaldirektören, rörande vad som sagts på mötet. Peter Fredriksson hävdar att Anna Ekström informerades om att det saknades utrikes födda elever i PISA-urvalet, medan Ekström i ett svar till riksdagens konstitutionsutskott sagt att hon inte informerades.

– Det råder delade meningar om detta, vi vet i nuläget inte vad som är sant, säger Christian Carlsson (KD).

Carlsson har tidigare riktat stark kritik mot utbildningsministern för att hon i ett skriftligt svar till riksdagen hävdat att hon inte fått några antydningar om att det skett felaktiga exkluderingar i PISA-studien, trots att hennes egna tjänstemän i en intern promemoria varnat för detta mer än ett halvår tidigare.

– Frågan är om hon även ljuger om vad Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson informerat henne om den 2 december, säger Carlsson.

Instruktionen: Berätta inte

Expressen har vid flera tillfällen sökt Peter Fredriksson för ett förtydligande om exakt vad han informerat utbildningsministern om under mötet den 2 december, men inte fått något entydigt svar.

Expressen har vid flera tillfällen sökt Anna Ekström för en kommentar om vad som sagts under mötet, men inte fått något entydigt svar.

Under onsdagen hamnade Skolverkets generaldirektör i ytterligare blåsväder, efter att Ekot avslöjat att Fredriksson kommit överens med utbildningsministerns statssekreterare Erik Nilsson om att undanhålla information om en annan skolfråga från Moderaterna.

Erik Nilsson, som tidigare kallat kritik mot PISA-studiens genomförande för ”konspirationsteorier”, har i en sms-konversation instruerat Fredriksson att inte berätta för oppositionen att digitaliseringen av de nationella proven skjuts fram.

”Om du kan hålla dig till att säga att tidsplanen är pressad och att ni har en dialog med departementet - utan att säga att det inte håller med 2022 så vore det väldigt bra”, skriver Erik Nilsson i ett sms.

”Bra, då gör jag så”, svarar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Experten: Olämpligt

Grundlagsexperten Nils Funcke säger till Ekot att kommunikationen mellan generaldirektören och departementet är olämplig:

– Hur står det till med självständigheten på myndigheten när man i en sådan här banal fråga hör av sig till departementet för att komma överens om hur man ska kommunicera?

Både Erik Nilsson och Peter Fredriksson har i svar till Ekot sagt att de inte tycker att konversationen är problematisk.

– Jag tycker att det är rimligt att jag kollar upp frågor som handlar om den politiska processen och ytterst om politiska beslut så att jag inte säger något jag inte ska säga, säger Fredriksson till Ekot.

Utbildningsutskottets sammanträde börjar klockan 10 på torsdagen.

Professorn: "Inte en oberoende granskning".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.