Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pressen på regeringen om Thomas Bodström ökar

Jonas Sjöstedt var först ut bland partiledarna med att kräva att regeringen drar tillbaka utnämningen av Thomas Bodström som landshövding i StockholmFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Jag är mycket kritisk", har Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson, tidigare sagt till DN.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiken mot regeringen – som utnämnt Thomas Bodström till ny landshövding i Stockholm trots hans tid i skandalbolaget Allras styrelse – tilltar i styrka.  

V, L och KD vill att regeringen drar tillbaka utnämningen av den förre S-toppen – liksom C i Stockholm. 

Även M är kritiska – men kräver inte att regeringen ändrar sig. 

Det var V-ledaren Jonas Sjöstedt som var först ut bland partiledarna med kravet om att regeringen drar tillbaka utnämningen av Thomas Bodström som ny landshövding i Stockholm. 

Skälet till det är Bodströms tid i styrelsen för det skandalomsusade pensionsbolaget Allra. 

– Det är en av deras egna, men det går inte. Det går inte att utse en landshövding innan man utreder det här. Regeringen måste dra tillbaka det här. Skulle det visa sig att han inte har ansvar är det en annan sak, men nu är det grov brottslighet det handlar om, det är stora pengar, sa Sjöstedt i "Bara Politik" i Expressen TV tidigare i veckan. 

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt när han gästade "Bara politik" i Expressen TVFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

 

LÄS MER: Före detta chef på Allra häktades – 140 miljoner beslagtogs 

 

Därefter har Liberalerna och Kristdemokraterna följt efter och krävt att regeringen ändrar sig. På fredagen meddelande C i Stockholm att man håller med. 

– Thomas Bodström föreslås till en av Stockholms tyngsta uppdrag genom att bli statens företrädare i Stockholms län. Det är orimligt att han blir landshövding innan vår tids största pensionsskandal är helt utredd, säger Jonas Naddebo, vice gruppledare i Centerpartiet i Stockholms stad i ett pressmeddelande. 

Vad C på riksplanet tycker är oklart – partiet ville inte kommentera frågan. 

Kritik men inget stoppkrav från M

Moderaterna har, genom Lars-Åke Staxäng, ledamot i riksdagens pensionsgrupp, också kritiserat utnämningen. 

– Jag har svårt att förstå varför man utnämnde Bodström i ett läge innan utredningen kring Allra är färdig. Det är inte säkert att man kommer fram till att Bodström är skyldig, men man borde ha väntat tills processen är över, sa han till DN på torsdagen.

Thomas Bodström.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Enligt Charlie Forsberg vid Moderaternas pressjour kräver partiet dock inte att regeringen drar tillbaka utnämningen. 

 

LÄS MER: Jonas Sjöstedt pressar Stefan Löfven: Ge inte Bodström jobbet 

 

Tidigare i höstas skrev 54 anställda på Pensionsmyndigheten brev till regeringen och krävde att regeringen skulle riva upp omnämningen. Men än så länge har regeringen inte hörsammat kritiken. 

Finansminister Magdalena Andersson är "övertygad om att Thomas Bodström kommer att göra ett fantastiskt jobb".Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Jag är övertygad om att Thomas Bodström kommer att göra ett fantastiskt jobb som landshövding i Stockholm och stå upp för alla stockholmare, kommenterade finansministern Magdalena Andersson, S, V-ledarens utspel häromdagen. 

 

LÄS MER: Thomas Bodströms försvar: ”Då skulle jag inte sitta här” 

 

"Vi har ett arbetsgivarpolitiskt ansvar"

Inte heller civilministern Ardalan Shekarabi, S, tycker att Bodströms tid hos Allra utgör ett hinder för hans tillträde som landshövding. 

– Vi har ett arbetsgivarpolitiskt ansvar. Vi har utnämnt en myndighetschef och den personen får ett förordnande. Då kan man inte utgå från hypotetiska resonemang. Om det skulle dyka upp information som aktualiserar lämplighetsfrågan så finns det en ordning kring det, men vi har inga sådana underlag i det här fallet, säger Shekarabi till SvD på fredagen.   

Expressen har sökt Sverigedemokraterna, som inte återkommit. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.