Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pressen på munskydd ökar – men strategin fortsätter

Hör Karin Tegmark Wisell om när munskydd kan vara bra att användas.
Karin Tegmark Wisell.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige sticker ut med sin skeptiska hållning till munskydd.
Foto: SHUTTERSTOCK

Under torsdagsförmiddagen rekommenderade Kungliga Vetenskapsakademin att munskydd används inomhus i allmänna lokaler. 

Men Folkhälsomyndigheten ser inga problem med deras fortsatt skeptiska hållning till munskydd. 

– Det visar att vi är i ett kunskapsläge där underlaget är svagt där man gör olika bedömningar, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten. 

Folkhälsomyndigheten sticker med sin skeptiska hållning till munskydd hos allmänheten ut i resten av världen. 

Under torsdagsförmiddagen valde även Kungliga Vetenskapsakademin att gå på tvärs mot Folkhälsomyndighetens inställning – och rekommenderade att munskydd används inomhus i allmänna lokaler. 

Karin tegmark Wisell: ”Underlaget är svagt”

Under torsdagens pressträff blev det dock klart att Folkhälsomyndigheten inte har någon tanke på att ändra sin ståndpunkt i frågan. 

Karin tegmark Wisell fick frågan om det inte var problematiskt att akademin går emot deras linje. 

– Jag tycker inte det behöver vara det. Det visar att vi är i ett kunskapsläge där underlaget är svagt där man gör olika bedömningar. Munskydd ska inte vara en ursäkt för att inte hålla avstånd och att nyttja kollektivtrafiken mer än man behöver, säger hon och fortsätter:

– Det är bra med debatt i den här frågan.

Sveriges inställning sticker ut i världen

Enligt Tegmark Wisell är världshälsoorganisationen WHO:s tolkning i munskyddsfrågan osäker kring vilken effekt dessa kan ha för att minska smittspridningen. 

Hon menar att användningen av munskydd är ”en omdiskuterad fråga”. 

– I Sverige strävar vi efter att man ska hålla avstånd som åtgärd nummer ett, fortsätter hon och säger att det inte är aktuellt att rekommendera munskydd i nuläget.

WHO rekommenderar användning av munskydd, europeiska smittskyddsmyndigheten rekommenderar det de flesta länder i världen ser det som en effektiv åtgärd. 

USA:s blivande president Joe Biden syns allt som oftast med munskydd och han har under sina tal lyft fram skyddet som en av de absolut viktigaste åtgärderna för att minska smittspridningen och få ner dödstalen. 

”Vi ser en trötthet hos befolkningen”

Hör Karin Tegmark Wisell svara på frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.