Folkhälsomyndigheten sticker med sin skeptiska hållning till munskydd hos allmänheten ut i resten av världen.
Under torsdagsförmiddagen valde även Kungliga Vetenskapsakademin att gå på tvärs mot Folkhälsomyndighetens inställning – och rekommenderade att munskydd används inomhus i allmänna lokaler.
Karin tegmark Wisell: ”Underlaget är svagt”
Under torsdagens pressträff blev det dock klart att Folkhälsomyndigheten inte har någon tanke på att ändra sin ståndpunkt i frågan.
Karin tegmark Wisell fick frågan om det inte var problematiskt att akademin går emot deras linje.
– Jag tycker inte det behöver vara det. Det visar att vi är i ett kunskapsläge där underlaget är svagt där man gör olika bedömningar. Munskydd ska inte vara en ursäkt för att inte hålla avstånd och att nyttja kollektivtrafiken mer än man behöver, säger hon och fortsätter:
– Det är bra med debatt i den här frågan.
Sveriges inställning sticker ut i världen
Enligt Tegmark Wisell är världshälsoorganisationen WHO:s tolkning i munskyddsfrågan osäker kring vilken effekt dessa kan ha för att minska smittspridningen.
Hon menar att användningen av munskydd är ”en omdiskuterad fråga”.
– I Sverige strävar vi efter att man ska hålla avstånd som åtgärd nummer ett, fortsätter hon och säger att det inte är aktuellt att rekommendera munskydd i nuläget.
WHO rekommenderar användning av munskydd, europeiska smittskyddsmyndigheten rekommenderar det de flesta länder i världen ser det som en effektiv åtgärd.
USA:s blivande president Joe Biden syns allt som oftast med munskydd och han har under sina tal lyft fram skyddet som en av de absolut viktigaste åtgärderna för att minska smittspridningen och få ner dödstalen.