Pressen på Kinberg Batra inför stämman

Krävs på svar. I morgon inleds Moderaternas stämma. Partiets kritiker mot decemberöverenskommelsen kräver en tuffare politik och svar på flera frågor.
Foto: Maja Suslin/Tt
Stefan Löfven.
Foto: Sven Lindwall

Anna Kinberg Batra kan få en stormig partistämma och pressas internt att agera mot Stefan Löfven.

Kritikerna mot decemberöverenskommelsen kräver nu en tuffare oppositionspolitik och svar på flera frågor.

– Vi behöver en partiledning som vaknar och förstår allvaret, säger Moderaternas riksdagsledamot, DÖ-motståndaren Finn Bengtsson.

Decemberöverenskommelsens motståndare inom Moderaterna har inte grävt ned stridsyxan. Inför helgens partistämma vill nu den hårdaste kritikern, riksdagsledamot Finn Bengtsson, att partiledare Anna Kinberg Batra snabbt presenterar en tydligare oppositionspolitik än vad man gjort sedan decemberöverenskommelsen upplöstes.

– Detta är viktigt inte minst för att bryta övergången till Sverigedemokraterna dit väldigt många missnöjda alliansväljare har vänt sig i sin förtvivlan, säger han.

Finn Bengtsson menar att alliansen så snart som möjligt måste presentera ett gemensamt budgetförslag. Han vill även se sitt parti slåss för att försvara bland annat rut och rot.

– Vi har redan förlorat tio månader av dyrbar tid av att vara aktiv opposition så vi måste mycket snabbt få en alliansbudget på plats.

Tydlig splittring i partiet

Finn Bengtsson är orolig för konsekvenserna av att respektive alliansparti planerar att rösta på sitt eget budgetförslag och som en konsekvens då släpper fram regeringens budget.

Men splittringen inom Moderaterna är tydlig.

Jessica Polfjärd, partiets gruppledare i riksdagen, tycker tvärtemot att en egen budget är rätt väg för att nå ett bättre resultat i nästa val.

– Jag tror ytterst att det är politiken som kommer fälla det avgörandet, ju mer politik vi kan prata och mindre form, då tror jag också att det kommer bli tydligt att det finns skillnader i svensk politik och att det spelar roll på om man röstar på Socialdemokraterna eller Moderaterna i slutändan, säger hon.

Likaså vill hon inte att stämman i helgen ägnas åt att diskutera decemberöverenskommelsen.

– Jag tycker vi ska ägna stämman åt att blicka framåt och inte bakåt. Nu har ju vi sagt att överenskommelsen inte gäller längre utifrån det beslut som KD fattade på sitt riksting i fredags, säger hon.

"Tyckte den var galen"

Riksdagsledamot Finn Bengtsson däremot vill vädra frågan om decemberöverenskommelsen, där han varit mycket kritisk mot Anna Kinberg Batra.

– Jag har varit en av de kraftigaste motståndarna mot den här överenskommelsen, redan när den slöts. Jag tyckte den var helt galen. Hon har varit mer positiv, sett fördelar i den. Nu när den av naturliga skäl fallit på eget grepp då är jag inte säker på att alla i partiet som har förespråkat överenskommelsen riktigt mentalt har kunnat hänga med och dragit konsekvenserna av att vi nu måste gå vidare och vara en aktiv opposition, säger han.

Finn Bengtsson vill nu att tiden vigs åt att partiledningen tvingas svara på flera tuffa frågor. Han menar att det finns en stor ilska inom partiet.

– Man kan inte blunda för vad som hänt. Det här är verklighet och den här verkligheten behöver partiet resonera kring. Hur tänkte partiledningen när de inte brydde sig om att fråga riksdagsgruppen innan de slöt det här avtalet. Tänker de göra sådant här i framtiden också? Hur är det med demokratin i partiet internt?

"Kommer kräva svar"

Från Moderaternas ungdomsförbund Muf ville man i går kväll inte kommentera vilka krav man har inför stämman om budgeten eller decemberöverenskommelsen.

– Vi kommer att kräva svar i flera olika frågor, det handlar framför allt om integrationen och arbetsmarknaden, säger Caroline Opsahl, pressekreterare hos Muf.

Kinberg Batra avböjer att kommentera kritiken enligt hennes presschef Linda Norberg.

Under stämman kommer närmare 300 motioner att diskuteras. Flera rör jobb och ekonomi, som att införa en ny typ av sysselsättningsform, så kallad egenanställning, som sägs ligga mitt emellan att vara anställd och att vara egenföretagare. Här finns också krav på förenklade regler för företagande men också klassiska hjärtefrågor som att avskaffa alkoholmonopolet.

Expressen TV sänder live från riksdagen

Hett politiskt läge i Sverige efter Decemberöverenskommelsens fall. Hur ska regeringen vara säker på att få igenom sin budget framöver och blir det en blocköverskridande överenskommelse i flyktingfrågan? Frågetecknen är många när Expressen TV sänder live inför, under och efter partiledardebatten i riksdagen.

8.30 
Gäst i studion: Anna Dahlberg, politisk redaktör Expressen .

8.30 
Expressen TV:s utsända rapporterar från riksdagen.

9.00 
Debatten börjar. Sändning via riksdagens hemsida.

9.45 
Marita Ulvskog (S) EU-parlamentariker deltar via telefon.

10.00 
Lars Stjernqvist (S) kommunalråd Norrköping deltar via telefon.

11.30 
Lars Leijonborg, före detta FP-ledare, är studiogäst.

12.00 Lotta Gröning, politisk kommentator Expressen, är studiogäst.

13.30 K-G Bergström, politisk kommentator Expressen, och Anna Dahlberg, politisk redaktör, i studion
, och kommenterar efter debattens slut.

13.30 
Liverapporter från våra utsända team i riksdagen.

Partiledarnas högintensiva debattvecka

11 oktober: Partiledardebatt, SVT Samtliga partiers företrädare

Debatten inleddes med decemberöverenskommelsen, DÖ, som övergetts hastigt i fredags.

FP-ledaren Jan Björklund krävde att statsminister Stefan Löfven borde kasta ut Miljöpartiet ur regeringen för att underlätta andra samarbeten, något som Löfven avfärdade.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra försäkrade att hon inte tänkte fälla regeringens budget eftersom hon inte ville ha en regeringskris mitt i flyktingkrisen. Kinberg Batra uteslöt dock inte att alliansen kan försöka få till förändringar i budgeten när den behandlas i riksdagen.

12 oktober: Partiledarduell, SR:s P1 Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M)

Statsminister Stefan Löfven och M-ledaren Anna Kinberg Batra ville försöka hitta blocköverskridande lösningar i den pågående flyktingkrisen, men de var oense om gränskontroller. Partiledarna började gräla om hur flyktingarna ska få jobb. Kinberg Batra pekade bland annat på regeringens skattehöjningar och menade att de inte ger nya jobb.

Vidare ställdes frågor om hur Moderaterna och de andra Allianspartierna ska agera inför regeringens budget.

14 oktober: Debatt, Sveriges riksdag,samtliga partiers företrädare

Flyktingfrågan väntas ännu en gång stå i fokus, vid riksdagsårets första partiledardebatt.

Värt att notera är att KD-ledaren Ebba Busch Thor inte sitter i riksdagen och därför inte får delta i debatterna. Hon ersätts därför av gruppledaren Andreas Carlsson. Han säger till SvD att han vill ställa regeringen till svars för flyktingpolitiken som förs i dag.

SD säger till TT att de kommer att begära misstroendevotum mot finansminister Magdalena Andersson, S.

Allianspartierna har redan gjort klart att man inte kommer att stödja detta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.