Mohamed ElBaradei talade till demonstranterna på Tahrirtorget i Kairo på söndagen. Foto: Peter Macdiarmid
Mohamed ElBaradei talade till demonstranterna på Tahrirtorget i Kairo på söndagen. Foto: Peter Macdiarmid

Pressen på Egyptens president hårdnar

Publicerad
Uppdaterad
Pressen mot Egyptens president Hosni Mubarak hårdnar. På söndagen talade oppositionsledaren Mohamed ElBaradei på Tharirtorget i Kairo och han sade att det inte fanns någon väg tillbaka.
- Jag bugar mig i respekt för det egyptiska folket. Jag ber er om tålamod, förändring kommer inom några dagar, sade han bland annat i talet.
Oppositionsledaren Mohamed ElBaradei kom till Egypten i torsdags från Österrike där han fram till nu bott och snart efter hans ankomst började uppgifter cirkulera att han satts i husarrest. Men på söndagen kom han till Tharirtorget i Kairo där hans till folkmassornas jubel höll ett kort tal. Demonstranterna skanderade att de ville störta presidenten och var beredda att " offra sina själar och vårt blod för landet".
- Jag bugar mig i respekt för det egyptiska folket. Jag ber er om tålamod, förändring kommer inom några dagar, sade han.

Polisen tillbaka

I en CNN-intervju tidigare på dagen sade ElBaradei att Mubarak måste lämna sin post och lämna plats för en samlingsregering, och hänvisade till att han fått folkligt stöd att förhandla, skriver TT.
Under dagen visade militären sin närvaro i Kairo och Expressens utsända Kassem Hamadé berättade att stridsflygplan flugit låg över staden.
- Mubarak är envis - men folkets vilja slår en man, hur envis han än är, sade 23-åriga demonstranten Samir Thary till TT:s utsända.
Polisen har under helgen hållit sig undan, men kommer att från måndagen återigen patrullera på gatorna. De kommer dock att låta människor fritt demonstrer på Tharirtorget, enligt den arabiska tv-kanalen al-Jazeera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag