Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska Akademien pressas om Nobelpriset

Carl-Henrik Heldin, Nobelstiftelsens styrelseordförande, säger att man håller ett öga på Akademien. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademien pressas nu om Nobelpriset. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Börshuset i Stockholm. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Sara Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera ledamöter i Svenska Akademien kräver en haverikommission – som skulle tvinga fram en ny samling ledamöter.

Nobelstiftelsen är öppen för en extern utredning och säger att de kan "ställa krav" på Akademien.

– Vi håller ett öga på Akademien och försöker att hjälpa dem så att de i framtiden kan dela ut Nobelpriset, säger Carl-Henrik Heldin, Nobelstiftelsens styrelseordförande.

Just nu är det bara tio arbetande ledamöter i Svenska Akademien – för få för att välja in nya ledamöter och fungera som institution.

Av de normalt sett 18 ledamöterna har fyra medlemmar beviljats formellt utträde och fyra har aviserat att de inte deltar i arbetet.

Samtidigt pågår ett intensivt lobbyarbete där ledamöterna Kjell Espmark, Sara Danius, Peter Englund och Klas Östergren vill se en rekonstruerad Akademi genom en haverikommission som ska "lämna förslag på en förnyelse med avseende på såväl stadgar som personsammansättning". Detta framförde de i ett brev till Nobelstiftelsen för en tid sedan.

Diskussioner om detta pågår inom Akademien och Nobelstiftelsen har ställt sig bakom de avhoppade ledamöternas krav.

Har inte lämnat formellt

Men Kjell Espmark vill inte berätta hur arbetet går.

– Jag kan inte gå in på det, faktiskt, utan det där kommer att klarna så småningom. Det måste bli en eventuell kommission som kommer fram till det, som analyserar hur det har gått och hur situationen ser ut i dag. Vilka åtgärder som ska vidtas får kommissionen bestämma, om det blir en kommission som jag hoppas.

Vore det uteslutet med ett scenario där Akademien upplöses?

– Det är det vi inte vet. Eftersom det aldrig har prövats tidigare.

Klart är i alla fall att tre av de fyra ledamöter som kräver en extern utredning ännu inte har valt att lämna Akademien formellt. Det är Peter Englund, Kjell Espmark och Sara Danius som alla formellt sitter kvar i Akademien – trots att ingen deltar i arbetet.

Nobelstiftelsen bekräftar att de har kontakt med de vilande ledamöterna.

 – Vi har en kontinuerlig dialog med de som sitter kvar i Svenska Akademien och de som är vilande, inklusive de som skrev det här brevet. Vi försöker vara till hjälp och ge goda råd i den mån som vi har möjlighet, säger Carl-Henrik Heldin, styrelseordförande i Nobelstiftelsen.

Idén om en haverikommission får fullt stöd av Nobelstiftelsen. Heldin säger att det är "en utmärkt idé" – men att det är Akademien som själva bestämmer. 

– Vårt intresse i detta har ju att göra med Nobelpriset, vi är angelägna om att Akademien får ordning och reda och optimerar sina möjligheter att fungera som prisutdelande kommitté när det gäller att utse Nobelpristagaren i litteratur. Och det är där vi på något vis på ett rättmätigt sätt kan ställa krav på Akademien. 

”Vi håller ett öga på Akademien”

Ställa krav genom att frånta Akademien Nobelpriset om de inte tillsätter en sådan här kommission, eller hur menar du?

– Nej, jag skulle inte vilja gå så långt. Vi håller ett öga på Akademien och försöker att hjälpa dem så att de i framtiden kan dela ut Nobelpriset på ett bra sätt. På den punkten är vi väldigt noga och har intensiva diskussioner.

Carl-Henrik Heldin säger att Nobelstiftelsen inte ställt något ultimatum till Akademien, men på frågan om de framfört tydliga önskemål svarar han svävande:

– Jag vill inte gå in på detaljerna i de samtal vi har haft med Akademien. Jag tror att det gynnas av att vi håller det mellan oss. Men vi har en dialog mellan oss där vi försöker hjälpa till i den här processen så att Akademien kommer på fötter igen.

Krisen i Svenska Akademien tog sin början när den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, gift med Akademiens ledamot Katarina Frostenson, anklagades för bland annat sexofredanden. Arnault har nekat till alla anklagelser. Men en advokatutredning genomfördes på uppdrag av Svenska Akademien – bland annat om jävsmisstankar – som slutade med en omröstning om uteslutning av Katarina Frostenson. Omröstningen splittrade ledamöterna vilket till slut lett till att totalt åtta ledamöter lämnat eller inte deltar i Akademiens arbete.