Centerpartiet har meddelat att de inte vill samarbeta i regeringen med varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna – vilket har trasslat till läget efter regeringens fall i går.
Om C väljer S-vägen kommer de tvingas slopa marknadshyror ur januariavtalet för att få Vänsterns stöd.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har tidigare föreslagit en slags fortsättning på Januariöverenskommelsen som hon kallat juniavtal. En uppgörelse där även Vänsterpartiet skulle få sitta med och förhandla fram budget med de andra partierna.
– Det är en intressant kompromisslösning och jag tycker att vi skulle kunna jobba vidare med den. Vi är öppna för många olika typer av lösningar och sätt att komma fram för att ge regeringen förutsättningar att kunna regera vidare till ordinarie val, säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar sagt om förslaget.
Centerpartiet: ”Inte ett sälskapsspel det handlar om”
Centerpartiet ställer sig kallsinniga.
– Vi kommer inte att inleda ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet. Det har vi varit jättetydliga med, säger Anders W Jonsson, vice partiordförande för C, till Sveriges radio under tisdagskvällen.
– För oss är det inte ett sällskapsspel det handlar om. För oss är det politiska sakfrågor som ligger i grunde. För oss är det sakpolitiken som är det viktiga och det är ju därför vi vill hitta en lösning i det politiska mittfältet där man håller ytterkanterna borta från politiskt inflytande, säger Anders W Jonsson till Sveriges radio.
C kan ta borgerlig väg
Moderaternas ledare Ulf Kristersson hoppas nu få Annie Lööfs stöd och knipa statsministerposten.
– Det finns ett stöd i Sverige för en borgerlig regering. Nu borde det finnas en ny öppning i svensk politik, säger han i P1 Morgon.
Kristersson berättar i TV4:s Nyhetsmorgon att han varit i kontakt med både Lööf och SD-ledaren Jimmie Åkesson.
– Om man låser fast sig vid att man inte pratar med vissa partier måste kommer man inte fram till något, säger Kristersson till TV4 om Lööfs ovilja att regera med SD.
Kristersson hoppas på en ”kompromiss och gemensam färdriktning”.
Även Liberalernas Nyamko Sabuni hoppas att Centerpartiets partiledare Annie Lööf ska tänka om.
– Jag önskar att hon går åt borgerligt håll. Då får vi två starka liberala röster, säger hon i SVT:s Morgonstudion.
– Jag väntar med spänning på Centerpartiets besked.
Märta Stenevi: ”Kräver kompromissvilja
Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, säger att även för en S-ledd regeringsöverenskommelse står hoppet till Centern och Annie Lööfs ”kompromissvilja”.
– Jag hoppas att C och V kan se att det kommer att kräva en kompromissvilja på riktigt, inte på en punkt eller i en fråga, säger hon i SVT:s Morgonstudion.
Före detta V-ledaren Lars Ohly tror också att Centerpartiet kommer vara viktiga i vägen fram till en ny regering.
– Alla försöker undvika extraval, med undantag för kanske SD. Den som sitter på nyckeln är Annie Lööf, säger Lars Ohly i SVT:s ”Morgonstudion”.
DETTA HÄNDER NU:
Stefan Löfvens regering fälldes i måndagens omröstning, då 181 ledamöter röstade för misstroendemotionen.
109 ledamöter röstade rött och 51 ledamöter avstod. Åtta ledamöter var frånvarande.
Minst 175 röster krävdes för att fälla Löfvens regering. V, SD, M och KD var för att fälla regeringen.
Nu finns två alternativ: talmansrundor eller extra val. Stefan Löfven har upp till en vecka på sig att bestämma vilket av dessa han väljer.
• Talmansrundorna används för att sondera stödet för en ny statsminister, och är möten mellan riksdagens talman och partiledare. Därefter presenterar riksdagens talman sitt förslag och en statsministeromröstning hålls. Talmannen har fyra försök på sig att lösa frågan, annars blir det automatiskt extraval.
• Ett extra val måste hållas inom tre månader. Om extra val utlyses kommer Sverige få två riksdagsval på kort tid, eftersom nästa riksdagsval planerat till 2022 kommer ordnas ändå.