Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pressen ökar på Johnson: ”Visa – eller kliv åt sidan”

Boris Johnson, premiärminister i Storbritannien, är under hård press.
Foto: JOSHUA BRATT/LNP/SHUTTERSTOCK
Britter håller upp plakat med texten ”Johnson måste lämna!” vid en protest mot ett lagförslag som skulle göra flera typer av protester olagliga.
Foto: VUK VALCIC/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Festskandaler har rört om i brittiska politiken vilket upprört flera väljare – men även Boris Johnsons partikolleger riktar kritik.

Konservativa ledamoten Tobias Ellwood kräver att premiärministern visar att han kan leda, eller annars avgå.

– Om han försöker ta sig ur kritisk rapportering förlorar han mitt stöd, säger tidigare ministern Tobias Wellwood.

Efter att det avslöjades att premiärminister Boris Johnsons stab hållit en trädgårdsfest under Storbritanniens första lockdown i maj 2020 har kritiken mot britternas ledare varit stor.

I veckan avslöjades det även att Kate Josephs som ledde brittiska regeringens arbetsgrupp för att ta fram coronarestriktioner avtackades med en stor fest i december 2020 – trots stränga regler om sociala tillställningar.

Nu riktar även partikolleger kritik till Boris Johnson, som varit restriktiv med att ge svar om festerna som hållits vid Downing Street under hårda restriktioner.

Boris Johnson måste ”visa ledarskap eller kliva åt sidan”, säger konservativa parlamentsledamoten Tobias Ellwood till BBC.

”Hans position är ohållbar”

Parlamentskollegan Andrew Bridgen riktar också stark kritik mot premiärministern efter festskandalerna som rört om i brittiska politiken.

Han menar att Boris Johnson ”förlorat moraliska auktoriteten att leda landet”.

– Om det uppstår en annan nödsituation där han måste uppmana allmänheten att göra uppoffringar, har han inte den auktoriteten. Det gör att hans position är ohållbar, säger Bridgen till BBC.

Inom bara ett par veckor kan det konservativa partiet ha samlat stöd nog att kräva Boris Johnsons avgång om han undviker att ta ansvar i skandalerna, rapporterar The Guardian.

En missförtroenderöstning kräver 54 röster från ledamöter – hittills har en handfull politiker öppet krävt att Boris Johnson avgår.

Enligt en ny opinionsmätning för Observer är även brittiska folket missnöjda. Nästan hälften av de som röstade för att Storbritannien skulle lämna EU och stöttade Boris Johnson i förra valet, anser nu att han bör avgå, skriver The Guardian.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.