Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pressen mot Joe Biden – fler flyktingar än någonsin

Drabbar samman med kravallutrustad polis.
Joe Biden pressas av flyktingkrisen vid gränsen till Mexiko.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Biden tillsammans med Anderson Cooper under CNN:s stora intervju i torsdags.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
I september byggde tusentals haitier ett provisoriskt flyktingläger vid gränsen.
Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Antalet flyktinggripanden vid Mexikogränsen nådde toppnivåer under de senaste 12 månaderna.
Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Flyktingkrisen fortsätter att sätta press på Joe Biden.

USA har gripit mer än 1,7 miljoner flyktingar vid Mexikogränsen de senaste 12 månaderna – en historisk toppnotering.

Nästan 147 000 migranter var ensamkommande barn, enligt ny statistik från inrikesdepartementet.

Under det senaste räkneskapsåret, som slutade i september, har antalet flyktingar vid USA:s södra gräns nått nya toppnivåer. Totalt har 1,7 miljoner migranter gripits vid gränsen till Mexiko. Av dem blev omkring 61 procent snabbt avvisade.

Många personer ska dock ha försökt korsa gränsen flera gånger. Det gör att den totala siffran över unika gripanden tros vara lägre än 1,7 miljoner.

Situationen uppges vara kaosartad – och oppositionen är starkt kritisk till Joe Biden och regeringen.
Det blå strecket syftar till antalet gripandet vid Mexikogränsen i USA i år. Den bruna linjen står för 2020, den orange för 2019 och den grå för 2018.
Foto: USA:s inrikesdepartement

Fler ensamkommande barn än någonsin

Myndigheterna i USA har använt sig av en nödlag som infördes på grund av pandemin, den så kallade Title 42, för att effektivt kunna säga nej till flyktingar.

Lagen infördes av ex-presidenten Donald Trump, men är fortfarande i bruk under den sittande presidenten Joe Biden. 

Senast i september togs exempelvis beslut om att deportera 14 000 haitier vid gränsen – inom loppet av några dygn. 

Nästan 147 000 av de flyktingar som nått gränsen under räkneskapsåret har varit ensamkommande barn. Även det är en toppnotering, att jämföra med drygt 33 200 ifjol och 80 600 året dessförinnan.

Kritiken mot Joe Biden

För Joe Biden har flyktingfrågan blivit ett hårt bakslag. När han tillträdde utlovade han en mer human migrationspolitik än sin föregångares ”USA först”-doktrin. Men efter det har kritiken kommit i en strid ström.

Människorättsorganisationer har flera gånger larmat om överfulla migrationsläger, såväl för vuxna som för ensamma barn. Organisationer har också kallat situationen för en fullskalig migrationskris.

Även från politiskt håll har kritiken varit skarp.

Enligt Republikaner är det Bidens löfte om humanitet som gjort att allt fler flyktingar sökt sig till gränsen. Demokrater anser å sin sida att presidenten inte hållit löftet, eftersom Title 42-lagen fortfarande används.

”En sak som oroar mig mest”

I torsdags frågades Biden ut av CNN om statistiken. Detta efter att Washington Post hade fått ta del av de nya siffrorna på förhand.

Biden sa då att han fortfarande använde Title 42 på grund av att antalet flyktingar är så högt. Han framhöll samtidigt att administrationen satsat ännu mer pengar på att försöka lösa krisen vid gränsen.

– Vi har haft möjlighet att avsevärt höja stödet genom HHS (USA:s hälso- och socialdepartement reds. anm) för att ge skydd till dessa barn och människor. Men det finns mycket mer att göra. Det är en sak som oroar mig mest om att kunna få kontroll på det, sa Biden till CNN.

Se mer

Trump gick till attack mot Biden under ett tal i Iowa i början av oktober.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.