Boris Johnson pressas att avgå av sin egen regering – vägrar

Turerna kring Boris Johnson • Coronafest och tafsande minister.
Boris Johnson.
Foto: DW IMAGES/SHUTTERSTOCK / DW IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Nu kan han be drottningen utlysa nyval
Foto: JESSICA TAYLOR / AP TT NYHETSBYRÅN

Ministrar och tjänstemän lämnar Boris Johnsons regeringsbygge och kräver premiärministerns avgång.

Trots den höga pressen sitter Johnson envist kvar på ämbetet och har tidigare kommenterat en potentiell avgång med orden ”i helvete heller”.

Hans allierad flaggar nu för att han kan dra in drottningen i den bittra konflikten.

Det blåser snålt på 10 Downing Street.

48 ministrar och tjänstemän i Boris Johnsons regering har hoppat av sina uppdrag i protest mot premiärministern. Under onsdagskvällen ökade antalet i rask takt och de senaste i raden avhopp kom under torsdagsmorgonen. Då valde Brandon Lewis och Helen Whately att lämna in sina avskedsbrev. 

Men Johnson är fast besluten att driva regeringen in i kaklet och har enligt källuppgifter till Sky News ”inga planer på att avgå”.

Istället kan han komma att använda sitt ”kärnvapenalternativ” genom att be drottning Elizabeth upplösa regeringen och utlysa nyval – något han själv inte har mandat till, uppger hans allierade enligt Daily Mail.

Drottningen kan dock välja att neka premiärministerns begäran.

Johnsons kritiker kallar dock idén för ”sinnesförvirrad galenskap” och menar att en sådan förfrågan skulle leda till en konstitutionell kris om drottningen nekar honom.

Drottningen har vanligen möte varje onsdag med premiärministern, men det är oklart om så var fallet i går.

Johnson vill nu sänka skatterna

Efter gårdagens många avhopp lät Johnson också sparka bostadsminister Michael Gove, en av premiärministerns närmast allierade, som valt att ansluta sig till myteriet.

Vid midnatt krävde också den brittiska riksåklagaren Suella Braveman att Johnson skulle avgå.

– Det smärtar mig att säga, men det är dags nu, sa hon till ITV.

Enligt James Duddridge, premiärministerns parlamentariska privatsekreterare, planerar Johnson att tillsätta nya ministrar på de poster som nu finns öppna.

– Det finns gott om folk som är kompetenta och villiga att tjäna, sa Duddrigde till Sky News.

Han framhöll vidare att Johnson ”håller sig flytande och är redo för strid”. När Johnson tidigare tillfrågats av medarbetare om han planerar avgå ska han svarat ”i helvete heller”, enligt The Times.

Nu planerar Johnson att gå fram med nya planer för den brittiska ekonomin, som enligt privatsekreteraren garanterat innehåller skattelättnader.

Därför vill de att Johnson avgår

Det har förvisso stormat ofta kring Boris Johnson, inte minst efter festskandalen på 10 Downing Street under coronapandemin som blivit känd som ”Partygate” i brittiska medier.

Droppen som fått bägaren att rinna över för dussintals Tory-parlamentariker är dock skandalen kring den konservative parlamentsledamoten Chris Pincher, som avgått efter att han erkänt att han tafsat på två män på fyllan.

”BoJo” har tidigare nekat till att han skulle ha känt till att flera anklagelser om sexuella övergrepp som riktats mot Pincher genom åren – men senare erkänt att han vetat om dem, i viss mån.

Premiärministern klarade sig tidigare i våras igenom en misstroendeförklaring från partiet mot honom – och har på så vis skaffat sig immunitet mot misstroendeförklaring i ett års tid. Nu rapporterar dock flera brittiska medier att Torypartiet vill ändra reglerna, så att man kan hålla en ny misstroendeomröstning mot Boris Johnson redan nästa vecka.

Nyheten i korthet

Det har stormat kring premiärministern sedan festskandalen i regeringslokalerna på 10 Downing Street under coronapandemin i juni 2020. 


I början av juni hölls en misstroendeomröstning mot Johnson inom partiet. Orsakad av den skandal som i brittisk press kallas ”partygate”. Han vann omröstningen med 211 röster för och 148 mot, men det svaga stödet för ministern är fortfarande ett faktum. 


Det fått ministrarna att till slut avgå är den nya skandalen kring den högt uppsatte parlamentsledamoten Chris Pincher, som anklagats för att ha tafsat på två män på fyllan.

Pincher meddelade i början av juli att han avgår från sin post. 


Anklagelser om sexuella övergrepp har riktats mot Pincher vid flera tillfällen sedan 2001, men trots det var Boris Johnsons officiella linje att han inget visste. På tisdagskvällen erkände han till slut att han haft kännedom om anklagelser mot Pincher.


På tisdagen avgick finansminister Rishi Sunak och hälsominister Sajid Javid. Detta har följts av flera dussin Tory-politiker med olika poster inom den brittiska regeringen.


Många inom partiet kräver Johnsons avgång.

Statsvetaren: ”Svårt att se hur Johnson ska överleva politiskt”

Hälsoministern och finansministern avgår – i protest mot Boris Johnson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.