Missnöjet växer inom partiet och enligt uppgifter till Expressen är flera distrikt kritiska till hur partiet skött kommunikationen med partiet ute i landet. Foto: Henrik Montgomery/TTMissnöjet växer inom partiet och enligt uppgifter till Expressen är flera distrikt kritiska till hur partiet skött kommunikationen med partiet ute i landet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Missnöjet växer inom partiet och enligt uppgifter till Expressen är flera distrikt kritiska till hur partiet skött kommunikationen med partiet ute i landet.

 Foto: Henrik Montgomery/TT
Riksdagsledamoten Hans Ekström, S, är ordförande i Sörmland och menar att regeringen misslyckats med att föra fram sin politik delvis på grund av att flyktingfrågan dominerat debatten under hösten. Foto: PressbildRiksdagsledamoten Hans Ekström, S, är ordförande i Sörmland och menar att regeringen misslyckats med att föra fram sin politik delvis på grund av att flyktingfrågan dominerat debatten under hösten. Foto: Pressbild

Riksdagsledamoten Hans Ekström, S, är ordförande i Sörmland och menar att regeringen misslyckats med att föra fram sin politik delvis på grund av att flyktingfrågan dominerat debatten under hösten.

 Foto: Pressbild

Pressen inifrån inför kvällens krismöte

Publicerad

Pressen ökar på Stefan Löfven, S, inför torsdagskvällens krismöte med distrikten om det usla opinionsläget.

Regeringen saknar en tydlig vision och statsministern borde överväga regeringsombildning, anser Hans Ekström, S, riksdagsledamot och ordförande S i Sörmland, som ska delta i mötet.

– Det är naturligt i mitten av mandatperioden att man gör en översyn av laguppställningen, säger han.

Expressen kunde på torsdagen avslöja att S-ledaren kallat landets distriktsordförande till telefonmöte om den senaste tidens katastrofsiffror för Socialdemokraterna.

I två av de tre senaste mätningarna har M gått om S som största parti.

– Det är ingen tvekan om att vi nu behöver diskutera det här läget, sa Löfven under en pressträff på torsdagen.

Missnöjet växer inom partiet och enligt uppgifter till Expressen är flera distrikt kritiska till hur partiet skött kommunikationen med partiet ute i landet.

"Tycker det finns brister"

Riksdagsledamoten Hans Ekström, S, som också är ordförande i Sörmland menar att regeringen misslyckats med att föra fram sin politik delvis på grund av att flyktingfrågan dominerat debatten under hösten. Men han pekar också på avsaknaden av en sammanhållen vision - något han kommer att ta upp under kvällens telefonkonferens med Löfven.

– Det blir massa bra delar men ingen ram. Det är viktigt att hela berättelsen finns. Jag tror att man behöver ha en nystart av regeringspolitiken där det blir tydligt. Väldigt många som jag möter upplever att det blir enskilda delar men ingen bild av vilket samhälle man vill ha. Det tror jag är nödvändigt om man ska kunna förklara politik och göra den trovärdig. Också i de fall politiken missgynnar en själv. Ska man ha förståelse för det måste man förstå berättelsen som det är en del utav och där tycker jag att det finns brister, säger Hans Ekström.

Vems ansvar är det?

– Det är naturligtvis hela regeringens i grunden men ansvaret ligger alltid i toppen. Så är det ju alltid i alla organisationer. Men det försvar som man kan ha förståelse för är att det drunknat i den andra stora berättelsen under hösten.

"Det är aldrig en ursäkt i politiken"

Ekström menar också att regeringen drabbats hårt av en svår start när den rödgröna budgeten fälldes och man tvingades regera på alliansen budget. Dessutom pekar han på regeringens svårighet att driva igenom sin politik i riksdagen på grund av det parlamentariska läget.

– Man har haft en väldig otur men det är aldrig en ursäkt i politiken, säger han.

Ekström menar att det kan vara dags för Löfven att se över laguppställningen.

– Om man tittar tillbaka så har socialdemokratiska regeringar eller statsministrar väldigt ofta i mitten av mandatperioden gjort regeringsombildningar, säger han och fortsätter:

– Det behöver man inte koppla till den akuta situationen. Det är naturligt att man i mitten på mandatperioden ser över laguppställningen. Det kan man väl göra. Det hade jag trott även om läget hade varit fantastiskt opinionsmässigt, säger han men vill inte peka på någon särskild minister.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag