Pressen att välja kvinna får mothugg: ”Finns andra krav”

Finansminister Magdalena Andersson (S) pekas ut som storfavorit till att efterträda Stefan Löfven.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Civilminister Ardalan Shekarabi är en annan kandidat som nämns med respekt inom partiet...
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
...liksom inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Premium: Magdalena Andersson har potential att vinna brett stöd i partiet. Det visar Expressens rundringning till partidistrikten.

Men frågan vem som ska efterträda Löfven är inte avgjord och flera förbund vänder sig nu emot kravet på att det måste vara en kvinna.

– Det är komiskt att det är en enda kandidat som alla pekar på, säger Ronny Löfquist, ledamot i partistyrelsen och distriktsordförande i Halland.

Om Andersson inte kandiderar eller faller bort av andra skäl löper partiet stor risk att hamna i en öppen strid om partiledarposten, befarar flera S-företrädare. 

Expressen Premium

Välkommen till Premium!

För bara 79 kr/mån får du tillgång till alla artiklar. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid. Nyhet! Nu ingår även alla artiklar på amelia.se och alltommat.se i din prenumeration.

Utvald livesport ingår!

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.