Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pressar M och KD: Gör upp med SD innan valet

”Det är bra om man kommer överens, att det också sätts på pränt”
Nike Örbrink och KDU vill se en överenskommelse mellan M, KD och SD inför valet 2022.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jimmie Åkesson (SD) har efterfrågat ett avtal mellan partierna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

KDU vill att Moderaterna och Kristdemokraterna gör upp med SD innan valet.

Med ett gemensamt avtal blir det tydligt vad ett eventuellt samarbete kommer innebära, anser ordföranden Nike Örbrink. 

– Det viktiga är att valrörelsen handlar om sakpolitik snarare än spelpolitik och att det är synligt för väljarna vad man får, säger hon.

Förra året öppnade Moderaterna och Kristdemokraterna för att förhandla sin budget med Sverigedemokraterna vid ett regeringsskifte. Jimmie Åkesson (SD) har svarat med att efterfråga någon form av avtal mellan partierna, något som Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) hittills avvisat.

Nu vill KDU att partierna omprövar frågan. 

– Det är uppenbart att en M/KD-ledd regering kommer behöva förhandla villkoren för stödet från Sverigedemokraterna efter nästa val. Då tycker jag och KDU att det är bättre att man förhandlar det och kommer fram till inriktningen redan innan valet, säger ordföranden Nike Örbrink.

”Synligt för väljarna”

– Om det blir ett skriftligt avtal eller muntlig överenskommelse lägger jag inte någon större vikt vid. Det viktiga är att valrörelsen handlar om sakpolitik snarare än spelpolitik, och att det är synligt för väljarna vad man får med en M/KD-ledd regering med stöd av SD. På samma sätt skulle jag förvänta mig att Centerpartiet och Liberalerna klargör om de väljer att stödja Socialdemokraterna i fyra år till.

Hur detaljerad ska överenskommelsen vara?

– Det får vara upp till partierna, men jag tycker inte att den ska vara lika detaljerad som januaripartiernas kohandel till avtal. Det viktiga är att man går igenom inriktningen i de mest avgörande frågorna som kommer vara upp till nästa regering, och jag ser att det finns grund för det i framför allt migrationspolitiken, rättspolitiken och sjukvårdspolitiken, säger Nike Örbrink.

Se också:

Liberalernas partiledare får frågan om att ingå i ett framtida samarbete med SD

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.