Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pressades att göra läxan - begick självmord

HONGKONG. En 13-åring i Jiangsu uppmanades komma i kapp med läxläsningen. När han insåg att han inte klarade det skrev han ett avskedsbrev och hängde sig i trappen.

Pressen på Kinas många ensambarn tros bidra till höga självmordstal.

Efter att ha satt sig med läxorna klockan fyra en helgmorgon gav 13-åringen i Jiangsu upp, bad i brevet sina föräldrar om förlåtelse och sin mamma att lägga liljor vid hans grav. Samma dag, i samma stad, tog en 15-åring sitt liv av samma anledning.

Liknande nyheter är vanliga i Kina.

– Om jag är död behöver jag inte göra fler läxor, sade en tioåring efter ett misslyckat självmordsförsök för två år sedan.

Hand i hand med två klasskamrater hade hon hoppat från ett hustak.

I juni i år tog fyra ungdomar oberoende av varandra sina liv – en genom att svälja bekämpningsmedel – efter att misslyckats med det skriftliga inträdesprovet till universitetet, gaokao, som anses avgörande för karriären.

"Små kejsare"

Extrema krav på höga betyg, en skoldag på över åtta timmar och ett berg av läxor sätter hög press på kinesiska barn. Flera rapporter vittnar om depression, fysisk ohälsa och kraftiga synproblem hos många som spenderar all tid vid skolböckerna i stället för att vara ute och leka.

– Många känner en extrem press i skolorna och klarar helt enkelt inte av det, säger professor Paul Yip, expert på självmord vid Hongkong University.

Han framhåller också att landets ettbarnspolitik har skapat en generation bortskämda "små kejsare" som inte klarar av trycket i skolan eller på arbetsplatsen. Studier visar också att barn till auktoritära "tigerföräldrar" ofta lider av oro och depression.

Läxförbud

Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland 15- till 34-åringar, enligt siffror från Kinas hälsomyndigheter. Antalet självmord generellt minskar i landet, men siffrorna bland unga ligger kvar på samma höga nivå. En ny rapport visar att 23 procent av alla åttondeklassare i Hongkong skadat sig själva och att fyra procent försökt ta sitt liv det senaste året.

Landets utbildningsdepartement har vidtagit en rad åtgärder för att tackla problemet. Nyligen infördes förbud mot skriftliga hemläxor under sommarlovet för barn i första och andra klass, något som möttes av protester från föräldrar som blev rädda att deras barn skulle halka efter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!