Pressades att göra läxan - begick självmord

Publicerad

HONGKONG. En 13-åring i Jiangsu uppmanades komma i kapp med läxläsningen. När han insåg att han inte klarade det skrev han ett avskedsbrev och hängde sig i trappen.

Pressen på Kinas många ensambarn tros bidra till höga självmordstal.

Efter att ha satt sig med läxorna klockan fyra en helgmorgon gav 13-åringen i Jiangsu upp, bad i brevet sina föräldrar om förlåtelse och sin mamma att lägga liljor vid hans grav. Samma dag, i samma stad, tog en 15-åring sitt liv av samma anledning.

Liknande nyheter är vanliga i Kina.

– Om jag är död behöver jag inte göra fler läxor, sade en tioåring efter ett misslyckat självmordsförsök för två år sedan.

Hand i hand med två klasskamrater hade hon hoppat från ett hustak.

I juni i år tog fyra ungdomar oberoende av varandra sina liv – en genom att svälja bekämpningsmedel – efter att misslyckats med det skriftliga inträdesprovet till universitetet, gaokao, som anses avgörande för karriären.

"Små kejsare"

Extrema krav på höga betyg, en skoldag på över åtta timmar och ett berg av läxor sätter hög press på kinesiska barn. Flera rapporter vittnar om depression, fysisk ohälsa och kraftiga synproblem hos många som spenderar all tid vid skolböckerna i stället för att vara ute och leka.

– Många känner en extrem press i skolorna och klarar helt enkelt inte av det, säger professor Paul Yip, expert på självmord vid Hongkong University.

Han framhåller också att landets ettbarnspolitik har skapat en generation bortskämda "små kejsare" som inte klarar av trycket i skolan eller på arbetsplatsen. Studier visar också att barn till auktoritära "tigerföräldrar" ofta lider av oro och depression.

Läxförbud

Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland 15- till 34-åringar, enligt siffror från Kinas hälsomyndigheter. Antalet självmord generellt minskar i landet, men siffrorna bland unga ligger kvar på samma höga nivå. En ny rapport visar att 23 procent av alla åttondeklassare i Hongkong skadat sig själva och att fyra procent försökt ta sitt liv det senaste året.

Landets utbildningsdepartement har vidtagit en rad åtgärder för att tackla problemet. Nyligen infördes förbud mot skriftliga hemläxor under sommarlovet för barn i första och andra klass, något som möttes av protester från föräldrar som blev rädda att deras barn skulle halka efter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag