Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Justin Trudeau segrar i kanadensiska valet

Kanadas premiärminister och hans liberala parti behåller regeringsmakten.
Justin Trudeau med frun Sophie Gregoire Trudeau efter valsegern.Foto: PAUL CHIASSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Makarna Trudeau.Foto: RYAN REMIORZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Justin Trudeau ser ut att kunna bilda regering i Kanada igen.Foto: VALERIE BLUM / EPA / TT
Liberaler firar efter prognoserna om att de går mot valseger.Foto: SEAN KILPATRICK / AP TT NYHETSBYRÅN
Justin Trudeau röstade tillsammans med sin familj. Foto: VALERIE BLUM / EPA / TT
Utmanaren Andrew Scheer som leder de Konservativa. Foto: WARREN TODA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Justin Trudeau. Foto: SEAN KILPATRICK / AP/ TT
Trudeau under valmöte inför valet.Foto: SEAN KILPATRICK / AP/ TT
Justin Trudeau håller tal efter valsegern.
1 / 10

Justin Trudeau och Liberala partiet vinner valet i Kanada.

Han har gratulerats av USA:s president Donald Trump – och har hållit sitt segertal.

– Tack för att ni litar på oss, säger han.

För första gången på 84 år löpte en kanadensisk premiärminister risken att förlora makten efter en endast mandatperiod med majoritet i parlamentet. Flera skandaler har tagit Justin Trudeau från politiskt stjärnskott till skandalomsusad premiärminister.

Men nu kan han och Liberala partiet andas ut.

Strax efter klockan 07, svensk tid, klev premiärministern upp på scenen för att hålla sitt segertal. Då hade vallokalerna varit stängda i tre timmar – och de liberala ledde med 156 mandat mot Konservativa partiets 122.

170 krävs för majoritet.

Justin Trudeaus segertal i Kanada

Enligt The Guardian började Justin Trudeau prata precis när hans motståndare Andrew Scheer höll på och tacka sina väljare – vilket tvingade tv-kanaler att klippa Scheers tal.

– Det har varit den största äran i mitt liv, säger Trudeau från scenen, om sina senaste fyra år som premiärminister.

Han fortsätter:

– Och nu skickar ni tillbaka oss för att jobba för er. Vi tar uppdraget på allvar och kommer att jobba hårt för er, för era familjer och för er framtid. Tack för att ni litar på oss! Tack för att vi har er tillit att styra det här landet i rätt riktning.

https://twitter.com/JustinTrudeau/status/1186521106888515585

Trudeau säger vidare att han kommer att regera för alla kanadensare – även de som inte röstade på honom och Liberala partiet.

– Vi kommer alltid sätta detta land och dess folk först.

Stödet från väljarna är dock klart försvagat jämfört med Trudeaus jordskredsseger 2015. Liberalerna kommer sannolikt behöva förlita sig på andra partier – mest troligt Nya Demokraterna – för att kunna regera.

Det väntas innebära en politik längre vänsterut.

Stöd från Obama – och Trump

Under valkvällen valde USA:s tidigare president Barack Obama att gå ut och vädja till kanadensiska folket att rösta fram Justin Trudeau ännu en gång. På Twitter skrev han:

https://twitter.com/BarackObama/status/1184528998669389824

Ett halvt dygn senare valde hans efterträdare, Donald Trump, att gå ut och gratulera den kanadensiske premiärministern:

”Grattis till Justin Trudeau för en underbar och hård kamp för seger. Kanada har det bra. Jag ser fram emot att jobba med dig för att förbättra båda våra länder!”

Opinionsundersökningar talade för valrysare

Opinionsundersökningar innan valet visade att Justin Trudeau och liberalerna riskerade att förlora mot rivalerna Konservativa partiet med Andrew Scheer i spetsen.

Om detta hade blivit verklighet hade Justin Trudeau stått för ett historiskt nederlag.

2015 tog liberalerna makten efter att landets styrts av de konservativa i tio års tid. Justin Trudeau gick samtidigt i sin fars fotspår, Pierre Trudeau, som var premiärminister mellan 1968 och 1979, samt 1980 och 1984. 

Justin Trudeau sågs som en av världens största progressiva stjärnor och efter att Donald Trump vunnit valet i USA körde Rolling Stone Magazine på ett omslag rubriken: ”Varför kan inte han vara vår president?

https://twitter.com/TIME/status/1174452001448636423?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1174452001448636423&ref_url=https%3A%2F%2Fbn-klara-xpr-prod.trusted.elx.ohoy.io%2Fedit%2FwwNwN1Q8ztg2gVCTBks26

Skandalerna som skakat Justin Trudeau

Därefter har allt fler tappat förtroende för den 47-årige premiärministern. 

Bakgrunden är flera skandaler. 

Tidigare i år berättade justitieministern Jody Wilson-Raybould att hon blev pressad av en nära medarbetare till Trudeau att släppa ett åtal mot ett kanadensiskt oljeföretag. Företaget skulle åtalas för att ha gett pengar till Libyens diktator Muammar Khadaffi, mellan åren 2001 och 2011. 

Justin Trudeau har inte förnekat att han och regeringen velat påverka rättsliga processen – men menat att det handlade om att skydda jobben i Kanada. 

Jody Wilson-Raybould vittnade om att hon blev nedgraderad när hon inte gick hoten till mötes, varpå hon senare avgick. 

Den andra skandalen rullades upp förra månaden när gamla bilder – där premiärministern hade brunmålat sitt ansikte – dök upp. En av bilderna kom från en fest som ska ha haft ”arabiskt tema” och enligt Trudeau var han utklädd till Disney-karaktären Aladdin. 

Justin Trudeau har inte kunnat säga om det finns fler bilder där han gjort en så kallad ”black face” än de som blivit offentliga. 

Trudeaus ursäkt: ”Jag borde ha vetat bättre”

Kanadas premiärminister kritiseras: ”Jag borde inte ha gjort det”.

Ny studie: Bli av med din utmattning på 12 veckor

Svenska forskaren: ”Jag är förvånad över resultaten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.