Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Presidentvalet i Polen väntas bli en jämn kamp

Statsvetaren Li Bennich-Björkman om ödesvalet i Polen.
Utmanaren Rafal Trzaskowski väntas förbättra Polens relation med resten av EU.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Den sittande presidenten Andrzej Duda fokuserar på familjevärderingar.
Foto: ARTUR RESZKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Många polacker anser att det stundande presidentvalet är det viktigaste i deras liv. 

Om det blir sittande Andrzej Duda eller utmanaren Rafal Trzaskowski är avgörande för landets framtid och relationen till EU skriver BBC News.  

På söndagen avgörs Polens presidentval. Det förväntas bli väldigt jämnt och opinionsundersökningar visar att det bara skiljer en procent mellan kandidaterna, uppger The Telegraph.

Tydliga visioner för landets framtid

Både Andrzej Duda och Rafal Trzaskowski har tydliga visioner för landets framtid. 

Om den sittande presidenten blir omvald kommer landet att styras utifrån partiet Lag och rättvisas (PiS) socialkonservativa politik.

Han har bland annat lovat att ”skydda barn från HBTQ-ideologi”. 

Rafal Trzaskowski är borgmästare i Warszawa och kommer från mittenpartiet Medborgarplattform (PO). Han stöder HBTQ-frågor men har under sin valkampanj hållit en låg profil i ämnet för att inte stöta sig med mittenväljare, uppger Dagens Nyheter.  

Han är dock emot att samkönade par ska få adoptera, vilket de flesta i Polen är, och något den sittande presidenten vill förbjuda.

Här får kandidaterna stöd

Andrzej Dudas fokus ligger på familjevärderingar och han har stort stöd i byar och småstäder. Utmanaren i storstäder.

Många polska familjer har efter den nuvarande regeringens politik tagit sig ur fattigdom och känner för första gången sedan kommunismens fall 1989 att det finns ett parti som tar hänsyn till deras behov, skriver BBC. 

Andrzej Duda är för regeringens lagförändring om större kontroll över oberoende institutioner, som offentlig media och rättsväsendet. 

För BBC berättar Rafal Trzaskowski att han fortfarande anser att Polen är demokratiskt men att ”demokratin är under attack”. Detta eftersom den nuvarande regeringen politiserar oberoende institutioner.

Olika syn på EU

Trots att Polen är ett av de länder som får mest bidrag av unionen har Andrzej Duda sagt att EU är en ”inbillad gemenskap som vi inte får ut mycket av”.

Rafal Trzaskowski är däremot en stark anhängare och vill att landet tar en mer aktiv roll. Han väntas förbättra Polens relation till resten av EU.

Presidenten hävdar att han nyligen fick full pott i ett kognitivt test

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.