Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Presidentval i USA – viktiga fakta, enkelt förklarade

USA-experten Olle Wästberg berättar det du behöver veta.
Trump vs Biden. Den som vill bli USA:s president i valet 3 november – räck upp en hand.
Donald Trump vill sitta fyra år till som president i USA.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden utmanar om presidentposten i USA.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Den som vill bli vald till USA:s president i november 2020 – räck upp en hand!

Donald Trump vs Joe Biden: så här går presidentvalet till, därför vinner inte alltid den som får flest röster – och här är frågorna som skiljer kandidaterna mest åt.

Här är allt du behöver veta inför presidentvalet i USA, enkelt förklarat.

När är presidentvalet i USA 2020?

Presidentkandidaterna Donald Trump och Joe Biden ställs mot varandra i valet den 3 november 2020.

Poströstningen har redan startat och tros blir rekordstor i årets USA-val. Många väljare vill på grund av corona undvika att trängas med andra i en vallokal. Det betyder också troligen att det blir ett högre valdeltagande än på länge.

Trump mot Biden – kort fakta

Två vita män i 70-årsåldern står mot varandra i USA:s presidentval 2020.

Donald Trump, 74, affärsman, företagsledare, programledare i tv och USA:s president sedan 2017. Han har sysslat med fastigheter, hotell, kasinon, finansiella tjänster och golfanläggningar och ledde 2004-2015 dokusåpan The Apprentice.

Joe Biden, 77, jurist, demokratisk politiker som suttit i senaten i 36 år och var var USA:s vicepresident under Barack Obamas presidentperiod 2009–2017. 

Kan den som får färre röster ändå vinna?

USA:s president utses inte i direkta val utan genom 538 representanter – elektorer – som väljs genom medborgarnas röster.

Viktigast i USA-valet är inte det totala antalet röster – utan att vinna i rätt delstater. I de flesta stater är utgången given – samma parti vinner val efter val. Jämna delstater med stor befolkning – det vill säga många elektorsröster – är allra viktigast att vinna.

Det här betyder att presidentvalet avgörs i några få delstater – och att en kandidat kan väljas till president även om konkurrenten fått fler röster av medborgarna.

I valet 2016 fick Demokraternas kandidat Hillary Clinton flest röster – men Donald Trump blev vald till president.

Här är frågorna som kan avgöra

Vilka frågor skiljer de två presidentkandidaterna? Här är några viktiga punkter.

Invandring. Trump har på många sätt försökt förhindra och försvåra invandring. Han har lovat att bygga en mur mot Mexiko, beslutat om deportationer som kringgår vanliga juridiska processer och att flera tusen barn tvångsseparerats från föräldrar som fängslades. Han har infört förbud mot invandrare från en rad muslimska nationer.

Biden har sagt att Trumps restriktioner är ett maktmissbruk som främst riktar sig mot icke vita invandrare och har lovat att pausa deportationerna i 100 dagar efter att han blivit vald. Men han har inte sagt vad som ska hända med restriktioner som införts efter coronautbrottet.

Aborträtt. Trump har arbetat hårt för att göra det svårare för kvinnor att göra abort, utnämnt nya domare som är emot abort och dragit in stöd till olika organisationer.

Biden säger att han kommer att skrota restriktionerna i aborträtten och kämpa för att återuppta internationellt bistånd till organisationer som arbetar med aborter.

Energi och klimat. Några av Trumps viktiga vallöften handlade om att rädda kolkraften, stoppa olika fossilenergiregleringar och lämna Parisavtalet. Han har kallat växthuseffekten för ”en bluff, påhittad av kineserna”.

Bidens vallöften innebär att USA ska tillbaka in i Parisavtalet och vara klimatneutralt år 2050.

Obamacare. Trump har jobbat konsekvent för att få bort sjukvårdsreformen Obamacare, ett system som ger miljoner människor sjukförsäkring, men av kritikerna anses för kostsamt. Trump har i ett sista försök att skrota sjukförsäkringen anmält den till Högsta domstolen för att ogiltigförklara den.

Biden vill i stället utöka sjukförsäkringen så att den täcker miljoner fler amerikaner – som ett alternativ till privata lösningar.

Skatterna. Donald Trumps reform 2017 innebar sänkt bolagsskatt och sänkt inkomstskatt i högre löneskikt.

Joe Biden lovar att höja bolagsskatten, inte till tidigare nivå på 35 procent men till 28 procent. Dessutom vill han höja den federala inkomstskatten på riktiga höga löner och införa en progressiv kapitalvinstskatt.

Hur länge sitter USA:s president?

Presidentens mandatperiod varar i fyra år. Om presidenten dör, avgår, entledigas eller inte längre kan göra sitt jobb blir vicepresidenten omgående ny president.

Både Donald Trump och utmanaren Joe Biden är till åren och i riskgrupp för covid-19 och president Trump har dessutom smittats av corona – det innebär att intresset för vicepresidentkandidaterna är större än vanligt inför valet 2020.

De kan bli vicepresident i USA-valet 2020

Här är de två kandidaterna till vicepresident:

Mike Pence, 62, är jurist, republikansk politiker och USA:s vicepresident under Donald Trump sedan 2017. Han var Indianas guvernör mellan åren 2013 och 2017.

Kamala Harris, 55, är jurist, demokratisk politiker, under åren 2011–2017 Kaliforniens justitieminister – den första afroamerikanska kvinnan på den posten – och sedan 2017 senator.

Därför blir ingen kvinna president

Två män i 70-årsåldern står mot varandra i USA:s presidentval 2020.

Så olika står Trump och Biden i klimatfrågan

Vi förklarar enkelt.

Så avgörande är de ungas röster i valet

Poströstningen har redan startat och tros blir rekordstor i årets USA-val..

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.