Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Presidentkandidatens hyllning – till Sverige

Presidentkandidaten Pete Buttigieg berättar för Expressen TV om sin resa till Sverige.
Foto: Tomas Kvarnkullen.
Pete Buttigieg är en av demokraternas just nu mest hypade presidentkandidater.
Foto: KEIKO HIROMI / POLARIS IMAGES
Pete Buttigieg.
Foto: BEBETO MATTHEWS / AP / TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Pete Buttigieg är en av demokraternas just nu mest hypade presidentkandidater. 

På ett insamlingsmöte i Washington DC berättar han om sin resa till Sverige. 

– Chansen att leva den amerikanska drömmen, att gå från låg inkomst till medel- eller hög inkomst, är tyvärr för oss större i Sverige än i USA., säger han till Expressen. 

37-åriga Pete Buttigieg är borgmästare i South Bend i Indiana och en av de demokrater som har gett sig in i nomineringsmatchen för att bli partiets presidentkandidat. 

Pete Buttigieg är veteran från Afghanistan-kriget och öppet homosexuell. Han säger sig representera den amerikanska millenial-generationen, som vuxit upp i skuggan av elfte september-attackerna, kriget mot terrorn och finanskrisen 2008. 

Pete Buttigieg är omtalad för att ha gjort en framgångsrik insamlingskampanj. Under enbart ett dygn i mars samlade han in 600 000 dollar till sin kampanj, skriver CNN. 

I helgen har han hållit nya insamlingsmöten – bland annat i Washington DC där Expressen träffar honom. 

Varför är du den bästa utmanaren till Donald Trump? 

– Vi behöver något som är helt annorlunda. Det betyder en vision på längre sikt, röster från en ny generation, någon som tar allvarligt på de största problemen som vårt land står inför. Någon som förstår att frihet inte bara är frihet från en regering, det är också frihet som en bra regering kan skapa. Vi behöver någon som kan visa upp den demokratiska andan i det här landet, någon som har en seriös syn på säkerhet och en förståelse för att det är mer komplicerat än att bygga en mur, säger Pete Buttigieg. 

Pete Buttigieg om Sverige 

Pete Buttigieg berättar också för Expressen att han besökt Skandinavien och varit i både Stockholm och Helsingborg – och att han gärna åker tillbaka igen. 

Han tycker också att USA har en del att lära av Sverige. 

– Sverige har lyfts fram som en modell för hur man ser till att alla tas om hand, på ett sätt som motverkar ojämlikhet. Varje del av det svenska systemet kanske inte passar in i Amerika, säger Pete Buttigieg och fortsätter: 

– Men chansen att leva den amerikanska drömmen, att gå från låg inkomst till medel- eller hög inkomst, är tyvärr för oss större i Sverige än i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.