Presidentens vägran – reporter bar inte slöja

CNN:s utrikeskorrespondent Christiane Amanpour säger att hon aldrig tidigare blivit ombedd att bära slöja av en iransk president.
Foto: Christiane Amanpour / Twitter
Stora protester har utbrutit i Iran efter 22-åriga Mahsa Aminis
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BEBETO MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅN

När Irans president Ebrahim Raisi skulle intervjuas av CNN:s reporter i New York, utrikeskorrespondenten Christiane Amanpour, dök han inte upp. 

Anledningen: Amanpour avböjde presidentens krav om att bära slöja. 

Utrikeskorrespondenten Amanpour, som är uppväxt i Irans huvudstad Teheran och talar flytande farsi, uppger att hon använder slöja när hon rapporterar i Iran för att följa de seder och lagar som gäller där. Men hon säger också att hon inte tänker täcka sitt huvud för en intervju med en iransk tjänsteman i ett land där det faktiskt inte krävs. 

– Jag avböjde väldigt artigt å mina och CNN:s vägnar, och alla kvinnliga reportrar överallt, för det är inte ett krav, säger hon till kanalen. 

Aldrig tidigare blivit ombedd

Hon uppger att hon aldrig tidigare blivit ombedd av en iransk president att bära slöja, oavsett om hon befunnit sig i eller utanför Iran. 

– Och jag har intervjuat var och en av dem sedan 1995, tillägger Amanpour. 

Amanpour säger till CNN att det var president Raisis assistent som klargjorde att intervjun inte skulle bli av om hon inte tog på sig en slöja. Assistenten hävdade att det var ”en fråga om respekt” och hänvisade bland annat till de pågående protesterna i Iran. 

Protestvågen efter Aminis död

Den stora protestvågen som drar över Iran, men också hållits utanför flera av landets ambassader runtom i världen, kommer efter 22-åriga Mahsa Aminis död förra veckan. Amini blev våldsamt gripen och misshandlad i häktet av iransk ”moralpolis” i Teheran efter att hon burit sin slöja på ”fel” sätt. Amini konstaterades hjärndöd när hon kom till sjukhuset – ett dödsfall som iranska myndigheter hävdar berodde på en stroke. 

Tusentals människor har protesterat på gatorna och kvinnor har setts bränna sina slöjor, raka av sig håret och skrika slagord som ”död åt diktatorn”. Minst 31 personer har dött efter upploppen, enligt nyhetsbyrån AFP. 

Det var bland annat Aminis död och de efterföljande protesterna som Amanpour tänkt intervjua presidenten om. 

”Eftersom protesterna fortsätter och människor dör, skulle det ha varit ett viktigt tillfälle att få prata med president Raisi”, skriver Amanpour i ett Twitter-inlägg. 

Iranexperten om Mahsa Amini: Kan bli som arabiska våren 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.