Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Presidentens attack mot Akademien: ”Inte relevant”

Handke – en värre skandal för Svenska Akademien?
Peter Handke tilldelades årets Nobelpris i litteratur.Foto: KRISTOFER SANDBERG
Zeljko Komsic, den kroatiska presidenten i Bosnien-Hercegovina.Foto: ANDREJ CUKIC / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens ständige sekreterare, Mats Malm.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att ge Peter Handke Nobelpriset i litteratur var att förneka folkmord – och motiveringen därefter var inte relevant.

Det skriver den kroatiska presidenten i Bosnien-Hercegovina, Zeljko Komsic, i ett brev till Svenska Akademiens ständige sekreterare, Mats Malm.

Han kallar Nobelpriset för ”det pinsammaste” i Svenska Akademiens historia, rapporterar Faktor.

Svenska Akademiens beslut att ge Peter Handke årets Nobelpris i litteratur har väckt starka reaktioner.

Detta eftersom författaren uttryckt kontroversiella åsikter gällande konflikterna i Balkan under 90-talet. 

Bland annat hävdade han i en reseskildring 1996 att muslimer ska ha iscensatt massakrerna i Sarajevo – och sedan skyllt dem på serberna.

Svenska Akademien: Inget belägg för krigshets

Under torsdagen valde Svenska Akademien att försvara sitt val i en debattartikel i Dagens Nyheter. Där skriver den ständige sekreteraren, Mats Malm, att det inte finns belägg för att Peter Handke ska ha ”hyllat blogutgjutelse”.

Svenska Akademien har givetvis inte tänkt belöna en krigshetsare och förnekare av krigsförbrytelser eller folkmord”, skriver Mats Malm.

Han hänvisade också till en artikel i Süddeutsche Zeitung från 2006, där Peter Handke uttrycker raseri gällande serbernas våld. 

Srebrenica är den värsta förbrytelsen mot mänskligheten som har begåtts i Europa efter andra världskriget,” skrev Peter Handke då.

Men i Bosnien-Hercegovina har motiveringen av Nobelpriset inte tagits emot positivt. I stället har en av landets presidenter formulerat ett skarpt brev till Mats Malm.

Presidenten: Inte relevant

Det är Zeljko Komsic, den kroatiska representanten i landets tredelade presidentskap, som skrivit brevet, rapporterar nyhetssajten Faktor. 

Där skriver Zeljko Komsic att han beklagar Svenska Akademiens försök att försvara Nobelpriset. Han skriver också att försöken riskerar att leda till ett ”glorifierande av folkmord”.

Jag anser att du, som ordförande av den Kungliga Svenska Akademien, har bidragit till ett öppet förnekande av folkmordet i Srebrenica, vilket är den mest pinsamma händelsen i Kungliga Svenska Akademiens historia”, skriver Zeljko Komsic.

Han kritiserar även Mats Malm för användandet av artikeln i  Süddeutsche Zeitung. Enligt den kroatiska presidenten är Peter Handkes ord nämligen inte relevanta, eftersom de inte benämner folkmordet som just ett folkmord.

Zeljko Komsic skriver att Svenska Akademiens ledamöter borde kolla upp sina fakta innan de tilldelar ett Nobelpris, och att Mats Malm borde göra det samma i sina försök att motivera priset.

Peter Handke: ”Modigt att Akademien valde mig”

Peter Handke om Nobelpriset.