Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Presidenten vägrar lämna makten ifrån sig

<p>Gambias president Yahya Jammeh förlorade makten i december. Senegal har skickat trupper till gränsen – där Jammeh vägrar lämna makten.<br></p>Foto: Bayo Omoboriowo / AP TT NYHETSBYRÅN
Turister har evakuerats från Gambia där krig hotar att bryta ut.Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN

Krig kan bryta ut mellan Senegal och Gambia.

Senegal har skickat trupper till gränsen i grannlandet – där president Yahya Jammeh vägrar lämna makten trots att han förlorade valet i december.

Även Nigeria står redo för ett militärt ingripande.

– Om ingen politisk lösning hittas, går vi in, säger överste Abdou Ndiaye enligt Reuters.

Gambia är i kris. I december förlorade presidenten Yahya Jammeh, som tog makten över landet genom en militärkupp 1994, valet.

Men han vägrar lämna makten. Tanken har varit att oppositionsledaren Adama Barrow, som vann valet, skulle sväras in som president på torsdagen. Men tidigare i veckan utlysta Jammeh undantagstillstånd i landet, för att få stanna kvar ytterligare vid makten.

Senegal har skickat trupper

Ecowas, den regionala samarbetsorganisationen Economic Community of West African States, har varnat för att krisen i landet kan mynna ut i militärt våld. Och en sådan situation närmar sig.

Nu har Ecowas gett grannlandet Senegal, omringar Gambia helt och hållet, förutom vid kusten, mandat att leda ett eventuellt militärt ingripande.

På onsdagen skickade Senegal trupper till den gambiska gränsen, enligt BBC.

– Vi är redo och väntar på order, säger överste Abdou Ndiaye, talesperson för Senegals försvar, enligt Reuters.

– Om ingen politisk lösning hittas, går vi in.

Nigeria skickat förstärkning

Nigeria har skickat 200 soldater – och stridsflyg – till Senegals huvudstad Dakar, för att visa att de är tillgängliga om det skulle bli tal om ett militärt ingripande i Gambia.

Gambias eget försvar uppgår endast till runt 2 500 soldater, enligt BBC.

I samband med valet i december stängdes internet av i Gambia, och utlandssamtal förbjuds, det i försök att stoppa oppositionen i landet från att mobilisera sig. Även demonstrationer förbjöds.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.