Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Presidenten utropas till segrare i Uganda

Di gjorde nedslag i Ugandas flyktingmisär veckorna innan coronapandemins framfart. Nu utgör viruset ännu ett hot i den redan osäkra situationen.
Robert Kyagulanyi, 38, mer känd under sitt artistnamn Bobi Wine.
Foto: JEROME DELAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Presidenten Yoweri Museveni, 76, har styrt landet sedan 1986.
Foto: NIC BOTHMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ugandas president Yoweri Museveni har utropats som segrare i presidentvalet – men nu hävdar rivalen, den ugandiske popstjärnan, att bedrägeri förekommit. 

Artisten Bobi Wine uppger nu att militär omringar hans hem. 

– De säger att de har order att inte låta mig gå, säger han till nyhetsbyrån Reuters. 

Det har varit par intensiva dagar i Uganda – när presidentvalet inleddes under torsdagen. 

Upptakten till presidentvalet har varit en av de mest våldsamma på många år och många oppositionsanhängare har dödats under valrörelsen. 

Under onsdagen stängdes även internet av i hela landet. 

Valet stod mellan sittande presidenten Yoweri Museveni, 76, som styrt landet sedan 1986. Han utmanades av Robert Kyagulanyi, 38, mer känd under sitt artistnamn Bobi Wine.

Under lördagen kom resultatet – den nuvarande presidenten fick 58,6 procent av folkets stöd och Wine fick 34,8 procent, uppgav landets valkommission i en tv-sänd presskonferens. 

Nu hävdar oppositionsledaren och sångaren Bobi Wine att bedrägeri förekommit. 

Flera människorättsorganisationer har protesterat mot den minskade transparensen.
Foto: JEROME DELAY / AP TT NYHETSBYRÅN

Popstjärnans hem omringad av militär

Enligt Simon Byabakams som sitter i landet valkommission måste Wine själv bevisa sina anklagelser om bedrägeri. 

Popstjärnan menar att det finns videobevis, och han har lovat att de kommer delas så snart internetuppkopplingen fungerar igen. 

Bobi Wine uppger nu att militären hindrar honom från att lämna sitt hem och att hans liv är i fara. 

– Jag har försökt lämna mina ägor och jag stoppas av militären. De säger att de har order att inte låta mig gå, säger Bobi Wine till nyhetsbyrån Reuters.

Men enligt polisen handlar det bara om att de har trappat upp sin närvaro i Wines bostadsområde – för hans egen säkerhets skull. 

https://twitter.com/HEBobiwine/status/1350074095447117824

AU: ”Inga oegentligheter”

Huruvida det förekommit valfusk eller inte, är i nuläget oklart. 

USA och EU har inte haft några observatörer vid valet, men en av de ansvariga för Afrikafrågor på USA:s UD, Tibor Nagy, skriver på Twitter att valprocessen i grunden har varit bristfällig, och hänvisar till rapporter om bedrägerier, att observatörer inte har ackrediterats samt våld och trakasserier av medlemmar oppositionen, skriver TT. 

Dock säger den Afrikanska unionen (AU) och Östafrikanska gemenskapen, som haft observatörer på plats, att det inte finns några uppgifter om eventuella oegentligheter kommit.

SE MER: Ungdomar från Uganda försvann efter Gothia Cup

Sommaren 2013 försvinner ett fotbollslag bestående av 16-åringar från Uganda i Sverige. En granskning visar att de kan vara offer för misstänkt trafficking.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.