Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Presidenten kräver dödsstraff – om någon döms för mord

Yoweri Museveni, Ugandas president.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Ugandas president, Yoweri Museveni, har ålagt landets domstolar att utdöma obligatoriska dödsdomar för personer som dömts för mord.

Detta efter en serie våldsdåd – inklusive ett mord där hans egen brorson dog.

”Du kan begå ett brott genom att ta andras liv. Men du kommer också att förlora ditt eget. Vi måste göra detta klart för domstolarna. Det måste vara öga för öga”, skriver Museveni i ett blogginlägg.

Han har suttit som president sedan 1986 och anses vara en av Afrikas verkliga despoter.

2014 skrev president Yoweri Museveni under den kontroversiella lagen som kan medföra livstidsstraff för homosexuella i Uganda.

Godkännandet av lagen möttes då av applåder från regeringstjänstemän.

Presidenten påstod då att lagen var nödvändig på grund av att västerländska grupper ska ha försökt ”rekrytera barn till homosexualitet”.

Brorsonen sköts till döds

Nu kommer Museveni med ytterligare ett kontroversiellt lagförslag.

Han vill att Ugandas domstolar dömer personer till döden om de för begått ett mord – och dömts för det.

Orsaken är att Musevis brorson, Joshua Rushegyera, hittades död 5 september med en skottskada vid en bil, som stod parkerad på en motorväg nära huvudstaden Kampala. En kvinna med kulsår hittades död i fordonet, enligt ett uttalande från Ugandas polismyndighet. Inga arresteringar har gjorts.

Museveni lär ställa upp igen

Uganda går till val om knappt två år. Att den i dag 74-årige Museveni tänker ställa upp för omval är det ingen som tvivlar på. Han har styrt sitt land sedan 1986, alltså i 33 år, och har gång på gång trixat med författningen för att han ska kunna fortsätta att regera. 

Redan 2005 slopades begränsningen av antalet mandatperioder som en ledare kan regera. Detta för att Museveni skulle kunna fortsätta styra landet. 

Men nu har han suttit vid makten så länge att han nått nästa barriär i författningen: han kommer vid nästa val, som hålls 2021, att vara äldre än maxåldern 75 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.