Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Presidenten får tala för sig själv”

USA:s utrikesminister Rex Tillerson frågades ut om presidentens uttalanden i "Fox News Sunday".
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trumps uttalanden och ordval kritiseras och ifrågasätts ofta – även av andra republikaner.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Förstör president Donald Trumps uttalanden det amerikanska utrikesdepartementets arbete? 

Om detta fick utrikesministern Rex Tillerson flera frågor när han intervjuades i tv-programmet Fox News Sunday.  

– Presidenten får tala för sig själv, svarade Tillerson till slut. 

USA:s president Donald Trump kritiseras ofta för sina uttalanden och ordval i olika frågor. Vissa uttalanden har fått kritikerna att skarpt ifrågasätta presidentens värderingar och undra om Trump förstör landets anseende. 

När landets utrikesminister Rex Tillerson intervjuades i tv-programmet "Fox News Sunday" fick han flera frågor om huruvida presidentens uttalanden försvårar för departementet i arbetet med att föra ut landets värderingar. 

– Vi representerar det amerikanska folket, vi representerar Amerikas värderingar, vår hängivenhet till frihet och lika behandling av alla människor världen över. Och det budskapet har aldrig förändrats, säger Rex Tillerson.  

Rex Tillerson under intervjun med Chris Wallace.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

"Presidenten får tala för sig själv"

Fox News-ankaret Chris Wallace ger sig inte – utan ställer en liknande fråga igen.  

– Jag tror inte att någon tvivlar på det amerikanska folkets värderingar eller den amerikanska regeringens och myndigheternas strävan att föra fram och försvara de värderingarna, fortsätter Tillerson.  

"Presidentens värderingar då?", frågar Chris Wallace. 

– Presidenten får tala för sig själv, svarar utrikesminister Tillerson.  

"Särskiljer du dig från det?", fortsätter Wallace.  

– Jag talar för mig själv och har gett min syn på våra värderingar i ett tal till utrikesdepartementet den gångna veckan, fortsätter Tillerson.

Donald Trump benådade den kontroversielle sheriffen Joe Arpaio.
Foto: MARK J. REBILAS / POLARIS POLARIS IMAGES

Kritik mot Trump efter beslut om benådning

Senast i helgen har Donald Trump fått kritik efter beslutet att benåda polissheriffen Joe Arpaio – som i somras bedömdes vara skyldig till under flera år ha arbetar med rasprofilering mot lokalbefolkningen i Phoenix. 

Joe Arpaio har även gjort sig känd för att under ha behandlat fångar illa. Innan domen föll försökte Trump få utredningen mot Arpaio nedlagd – som efter presidentens beslut nu slipper sex månaders fängelse. 

Trump har kritiserats för sina uttalanden efter det dödliga våldsdådet i Charlottesville.
Foto: CHRISTOPHER BROWN / POLARIS/IBL POLARIS

Skarp kritik för uttalanden om Charlottesville

För en tid sedan fick president Trump skarp kritik för sina uttalanden om händelserna i Charlottesville i delstaten Virginia – där ett stort vit makt-evenemang spårade ur totalt. 

En man med högerextrema åsikter körde medvetet en bil in i en grupp motdemonstranter. En person omkom och 19 skadades i attacken.  

Donald Trump fördömde våldet – från "flera sidor". Han var således inte tydlig i kritiken mot vit makt-anhängarna. Här var även flera republikanska politiker kritiska och krävde att Trump skulle kalla det som hänt för en högerextrem terrorattack.

"Det är ingen moralisk likställdhet mellan rasister och amerikaner som står upp mot hat”, twittrade den republikanske senatorn John McCain. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.