Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

President Porosjenko upplöser parlamentet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Petro Porosjenko.
Foto: / Tt

Nyval ska hållas i Ukraina.

Landets president Petro Porosjenko har undertecknat ett dekret som upplöser parlamentet.

Val måste enligt lag hållas inom 60 dagar efter att parlamentet upplösts.

En presidenttalesman sade att val ska hållas den 26 oktober.

"Jag har beslutat att i förtid avsluta parlamentets auktoritet", meddelar Porosjenko på Twitter.

Regeringskoalitionen i Ukraina bröt samman den 24 juli, men enligt författningen måste det gå minst en månad innan presidenten kunde upplösa parlamentet.

För presidenten och den västliga allians som stödjer honom, gäller det att skapa så pass mycket stabilitet i landets krigshärjade östra del att det kan hållas ett val som resulterar i en legitim församling folkvalda.

Fortfarande spänt

Porosjenkos regering, som leds av premiärminister Arsenij Jatsenjuk, hoppas bli av med anhängare till den störtade presidenten Viktor Janukovytj och få ett starkare mandat bakom den hårda militära linjen mot de proryska rebellerna i öst.

Tillkännagivandet kommer dagen före ett toppmöte där både president Vladimir Putin och Petro Porosjenko kommer att delta.

Läget i östra Ukraina är fortfarande spänt. Tidigare i dag kom rapporter om att rebeller har rullat in i Ukraina med stridsvagnar från Ryssland och den ukrainska militären konstaterade att man nu väntar sig en offensiv mot hamnstaden Mariupol, där kraftiga strider utkämpades för ett par månader sedan.

En talesperson för Ukrainas militär sade på måndagen att regeringsstyrkor slogs mot en grupp bestående av "tio stridsvagnar och två bepansrade fordon" som hissat rebellflagg och som kommit över den södra delen av gränsen mot Ryssland, skriver AFP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.