Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

President Obamas jättelöfte om klimatet

Obama utlovade tre miljarder dollar till klimatfonden. Foto: Kevin Lamarque/Reuters

Barack Obama har landat i Australien för G 20-mötet med världens mäktigaste ledare.

Under sitt första tal lovade han flera miljarder dollar till FN:s klimatfond.

– Inget land är immunt och varje nation har ansvar för att göra sin del, sade han enligt Reuters.

USA:s president Barack Obama landade tidigt på lördagen på det australiska flygvapnets bas Amberley. Första stopp var Brisbane där han åt lunch med flera av ledarna för världens mäktigaste länder.

På University of Queensland höll han sedan ett tal om ett utökat engagemang i Stillahavsregionen. Utan att tala klarspråk riktades talet i stora delar mot Kina och presidenten syftade på landets konflikter med flera grannländer om territoriella gränser till havs.

Obama förklarade att säkerheten i Asien inte får bygga på "tvång eller trakasserier ... där stora länder agerar översittare mot mindre, utan på allianser för ömsesidig säkerhet", uppger AFP.

"Inget land är immunt"

Barack Obama lovade även 3 miljarder dollar, motsvarande cirka 22 miljarder kronor, till FN:s klimatfond och manade andra länder att ta sitt ansvar – oavsett om de är industriländer eller utvecklingsländer.

– Inget land är immunt, varje nation har ansvar för att göra sin del, sade han enligt Reuters.

Tidigare i veckan berättade Obama om ett nytt klimatavtal med Kina. USA ska minska de totala utsläppen av växthusgaser med cirka 25 procent till 2025, medan Kina lovar att inte längre öka utsläppen av växthusgaser efter 2030.

– Om Kina och USA kan komma överens om det här, då kan världen komma överens. Vi kan klara det här och det är nödvändigt att vi gör det, sade Obama enligt The West Australian.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!