President Obama höll tal till nationen

Publicerad
Uppdaterad
I ett tal till nationen tidigt på morgonen höll president Obama ett tal till nationen där han bekräftade att Usama bin Ladin är död och att USA har hans kropp.

Jakten på bin Ladin har haft högsta prioritet i tio år, sade Obama.
Rättvisa har skipats, sade Obama och tackade soldaterna som dödade al-Qaidaledaren.
Obama vände sig till de anhöriga till de 3 000 som dödades den 11 september 2001:
- Vi har aldrig glömt er, vi har tänkt på er.
Han påminde tittarna om den skräckfyllda morgonen då två fulltankade flygplan störtades i tvillingtornen, hur lågorna och den tjocka svarta röken vällde upp ur byggnaden.
- Bin Ladin var ingen muslimsk ledare. Han begick massmord på muslimer, sade Obama som sade att liket finns hos amerikanerna.
- Världen är en säkrare plats efter bin Ladins död.
Obama tackade Pakistan för hjälpen med att finna Usama bin Ladin.
- Förra veckan hade vi tillräckligt mycket för att gå in och gripa honom för att ställa honom inför rätta, sade Obama.
Jubel utanför Vita huset. Foto: Manuel Balce Ceneta
Men i stället dödades bin Ladin. Vad som hände i det skedet sade inte presidenten.
Förre presidenten George W Bush sände ett telegram till sin efterträdare och gratulerade till att USA till sist kunde döda bin Ladin.
Det var USA:s förre president George W Bush beordrade att bin Ladin skulle tas, död eller levande. Men al-Qaidaledaren gäckade honom under hela hans återstående presidenttid och först under efterträdaren Barack Obama var jakten var över.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag