Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

President godkänner antihomolag i Uganda

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Presidenten i Uganda, Yoweri Museveni, kommer på måndagen att underteckna den kontroversiella lag som innebär att homosexuella kan dömas till livstids fängelse.
Foto: Carl Court

President Yoweri Museveni har skrivit under den kontroversiella lagen som kan medföra livstidsstraff för homosexuella i Uganda.

Godkännandet av lagen möttes av applåder från regeringstjänstemännen.

Enligt presidenten är lagen nödvändig pågrund av västerländska grupper som ska ha försökt "rekrytera" barn till homosexualitet.

Klockan 11 i förmiddags skrev Museveni under den uppmärksammade lagen. Maxstraffet är livstids fängelse. Det gäller enligt AP personer som döms för så kallad "förvärrande homosexualitet" vilket innebär upprepat homosexuellt sex mellan vuxna eller som involverar minderåriga, funktionsnedsatta och par där en person är hiv-positiv. 

Den som döms första gången riskerar 14 års fängelse.

Presidenten ville skriva under med internationella medier som vittnen för att markera Ugandas oberoende inför påtryckningar och provokationer från väst, sade en regeringstalesman enligt AFP. 

– Folk utifrån kan inte diktera saker för oss. Jag rekommenderar vänner från väst att inte göra det här till en fråga, för ju mer de gör det desto mer kommer de att förlora, sa han enligt AFP.

AP skriver att presidenten menar att lagen behövs på grund av "arroganta och vårdslösa västerländska grupper" som har försökt "rekrytera" barn till homosexualitet. President Museveni sa bland annat att han tidigare trott att homosexualitet bara var "abnormalt" sexuellt beteende som vissa föds med, men att han nu är övertygad om att det är ett val som görs av folk som även försöker influera andra.

Engström fördömer lagen

Enligt TT fördömer biståndsminister Hillevi Engström (M) lagen starkt. 

– Det är ett fruktansvärt besked och jag hade hoppats att Ugandas president inte skulle underteckna den här anti-homosexualitetslagstiftningen, säger hon till TT.

Hon öppnar för att de cirka 70 miljoner kronor i bistånd som får från stat-till-stat kan läggas om. En utvärdering görs som ska bi klar i vår.

– Jag vill understryka att vårt bistånd inte är villkorslöst. Svenska regeringen lyfter fram mänskliga rättigheter och hbt-personers rättigheter som en viktig del och nu ska jag noga överväga hur vi ska göra med biståndet till Uganda, säger Engström till TT.

Olagligt att förespråka homosexualitet

Enligt AP applåderade regeringstjänstemännen efter att presidenten skrev under lagen. Homosexualitet är redan kriminaliserat i Uganda och homosexuella utsätts ofta för trakasserier och hot. Men enligt AP är den nya lagen populär i landet. Den innebär enligt AFP också att det blir olagligt att förespråka homosexualitet och lagen kräver även att människor fördömer homosexuella. 

Flera västländer har tidigare skarpt kritiserat lagförslaget och vissa europeiska länder har hotat med att dra in biståndet. I förra veckan fördömde EU:s utrikesminister Cathrine Ashton lagen och USA:s president Barack Obama har sagt att den kan "komplicera" Ugandas relationer med Washington. Obama har också sagt att "alla människor ska behandlas jämlikt, med värdighet och respekt, och att de ska ha möjlighet att nå sin fulla potential, oavsett vilka de är och vilka de älskar." 

Amnesty International kallar lagen en "hemsk expansion av homofobi som är sanktionerad av staten".

Museveni har dock sagt att han inte är rädd för att bli avskuren från väst. Han anklagade de som försöker påverka Uganda för "social imperialism".

– Vi afrikaner försöker aldrig tvinga på andra våra åsikter. Om de bara kunde lämna oss i fred, sa han enligt AP.

Lagen introducerades 2009

Signeringen bevittnades också av forskare som sammanställt en rapport som Museveni använt som orsak för att ställa sig bakom lagen. Rapporten ska ha visat att det inte finns någon genetisk grund för homosexualitet. 

Antihomolagen introducerades 2009 med anledning av att västerländska homosexuella sades "rekrytera" ugandiska barn. Då innefattade den även dödsstraff, men efter starka reaktioner från omvärlden togs den delen bort. 2011 dödades gayaktivisten David Kato efter att en tidning publicerat hans bild och adress. Homosexuella i Uganda har hävdat att lagen beror på influenser från amerikanska evangelister.

Enligt AFP är Museveni en hängiven evangelist och har tidigare den här månaden godkänt lagar mot pornografi och infört vissa klädkoder som bland annat gör "provokativa" kläder olagliga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.