Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

President Dutertes dotter: Folkets favoritkandidat

Sara Duterte-Carpio, 43, är folkets favorit att ta över efter pappa Rodrigo Duterte som president – trots att hon hävdar att hon inte kommer ställa upp.
Foto: LEAN DAVAL JR / REUTERS X03848
Rodrigo Dutertes eftermäle som president för Filippinerna blir det blodiga knarkkriget som skörtat tusentals liv.
Foto: KARL ALONZO/HO HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Rodrigo Duterte, 76, lämnar presidentposten för Filippinerna och hans eftermäle blir bland annat det blodiga kriget mot landets knarkhandlare. 

Nu leder hans dotter, borgmästaren Sara Duterte-Carpio, 43, opinionsmätningarna trots att hon deklarerat att hon inte ställer upp i presidentvalet. 

Hon har dock en bakväg till att ta makten över landet – som hennes far tidigare har använt sig av. 

Rodrigo Duterte har gjort sig känd för sitt ”krig mot droger” där han anklagats för att med hjälp av exekutionspatruller ha dödat omkring 12 000 personer, enligt människorättsgrupper. 

6 100 knarkhandlare har dödats, enligt polischefen Ronald Dela Rosa som ansvarade för kampanjen.

Duterte har hävdat att han själv dödat knarklangare och uppmanat allmänheten att mörda kriminella och missbrukare. 

Dottern är folkets favorit – kan använda pappans knep

Sedan månader tillbaka är nu hans dotter Sara Duterte-Carpio folkets favorit att ta över presidentposten när pappan pensionerar sig efter sin sista mandatperiod. 

Hon hade dock inte registrerat sig som kandidat när deadline löpte ut i fredags, den 8 oktober, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Däremot ställer hon upp för en tredje mandatperiod som borgmästare i Filippinernas tredje största stad, Davao, en post hon tog över efter sin pappa 2016 efter att han tillträtt som president. 

”Jag presenterar mig för Davaos-borna som borgmästare för tredje och sista gången i mitt liv som politiker”, skrev hon i ett Facebookinlägg till sina supportrar under fredagen. 

Beskedet bör dock inte ses som definitivt. Filippinernas valregler gör att kandidater till politiska poster har fram till den 15 november på sig att dra tillbaka sin kandidatur och i stället kandidera till andra politiska ämbeten – som presidentposten. 

En lucka som pappa Rodrigo Duterte tidigare nyttjat då han i sista minuten gav sig in i presidentvalet 2015. 

Diktatorson och proffsboxare ställer också upp

Hennes huvudmotståndare skulle då bli en av pappans skarpaste kritiker, vicepresidenten Leni Robredo, 56, som representerar det liberala partiet. På Filippinerna är presidentvalet separerat från vicepresidentvalet, vilket gör att politiska motståndare kan besitta de olika posterna. 

Andra kandidater är tidigare boxaren och senatorn Manny ”Pacman” Pacquiao, 42, som räknas som en av de främsta boxarna genom tiderna och är den enda som blivit världsmästare i åtta olika viktklasser. Han tillhör Dutertes parti PDP-Laban. 

Även Ferdinand Marcos Jr, son till diktatorn Ferdinand Marcos som lyckades plundra statskassan på enorma belopp innan han avsattes i en folklig revolt 1986, ställer upp i presidentvalet. Marcos kandiderar för nationalistpartiet och har lovat att fortsätta Dutertes ”krig mot droger” om han vinner valet, rapporterar al-Jazeera

Filippinernas president Duterte drar sig ur politiken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.