Ur Expressen TV:s sändning direktsändning från president Obamas avskedstal.Ur Expressen TV:s sändning direktsändning från president Obamas avskedstal.
Ur Expressen TV:s sändning direktsändning från president Obamas avskedstal.
President Barack Obama och hustrun Michelle Obama. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / TTPresident Barack Obama och hustrun Michelle Obama. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / TT
President Barack Obama och hustrun Michelle Obama. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / TT

President Barack
Obamas avsked

Publicerad

NEW YORK. I natt tog president Obama ett tårfyllt farväl.

Men publiken ville inte ta farväl av honom.

– Fyra år till, skanderade åhörarna i Chicago.

Efter åtta år som president är Barack Obama tillbaka i hemstaden Chicago. I arenan McCormack Place mötte han i natt nästan 20 000 av sina supportrar för att ta farväl, tacka för stödet – och blicka framåt.

För Obama var det uppenbarligen också ett sätt att knyta ihop säcken.

– Hej Chicago! Det känns bra att vara hemma, inledde han.

Applåderna höll i sig så länge att Obama skojade om att han var en "lame duck" en president utan makt "som ingen lyder" när han gång på gång tackade för applåderna och till slut fick be folk att sätta sig ner.

Foto: Nam Y. Huh / AP TT NYHETSBYRÅN

Det var i Chicago som Obamas politiska karriär inleddes och det var där han höll sitt segertal när han vunnit presidentvalet 2008.

– När jag först kom till Chicago när jag var i 20-årsåldern försökte jag fortfarande komma på vem jag var – försökte komma på meningen med mitt liv, säger Obama i talet.

 

 

 

 

– Det var i ett område inte långt härifrån som jag började arbeta med kyrkogrupper i skuggan av nerlagda stålverk. Det var på dessa gator jag bevittnade styrkan av att ha en tro och den tysta värdigheten hos arbetande människor i kamp och förlust.

Obama rördes till tårar.Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN

Längre kom inte presidenten innan han blev avbruten av publiken som började skanderade "fyra till år, fyra till år" – trots att det är emot de konstitutionella lagarna.

– Jag kan inte göra det, sa Obama innan han fortsatte berätta om Chicago:

– Det är här jag lärde mig att förändringar sker först när vanliga människor involverar sig, blir engagerade, går samman och efterfrågar det.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN

Under talet hyllade presidenten också alla vanliga människor han mött på vägen.

– Ni fick mig att vara ärlig, inspirerad och höll mig i gång. Varje dag har jag lärt mig från er. Ni gjorde mig till en bättre president och en bättre man, sa han.

 

 

 

 

En stor del av talet handlade sedan om vilka förändringar människor faktiskt kan genomföra. Han påminde om att den progressiva rörelsen ofta känns som "två steg framåt och ett bakåt" men att USA har förändringar och framtidsanda i sitt hjärta.

Barack Obama passade också på att slå ett sista slag för sjukvårdsreformen Obamacare som den blivande presidenten Donald Trump och republikanerna hotar att riva upp.

– Om ni kan hitta ett system som gör att fler människor har råd med sjukvård, frågade han retoriskt.

Obama talade också om rasism och de stora utmaningar som minoritetsgrupper i USA fortfarande får utstå. Han påminde åhörarna om att sättet det nu talas om flyktingar påminner en hel del om sättet amerikaner en gång i tiden talade om irländare och italienare.

Talet var också en stor hyllning till demokratin – som Obama menar står på spel om människor inte engagerar sig.

 

 

 

Foto: Nam Y. Huh / AP TT NYHETSBYRÅN

 

– Vår demokrati är hotad när vi tar den förgivet, sa Obama och konstaterade att USA:s valdeltagande är bland de lägsta i världen.

– Vi måste göra det lättare, inte svårare att rösta, sa han och tillade att det eller inte bara handlar om valen var fjärde år:

– Är du trött på att argumentera med folk på internet, prata med dem i riktiga världen, sa han vilket fick publiken att skratta.

Mot slutet vände sig Obama direkt till sin familj och när han talade till Michelle Obama och kallade henne "inte bara sin fru utan sin bästa vän de senaste 25 åren" steg tårarna i hans ögon.

– Du tog en roll som du inte bett om men du tog dig an den med värdighet och stil och gjorde den till din egen. Du gjorde Vita huset till en plats som tillhör alla. Du har varit en förebild. Du har gjort mig stolt och du gjorde vår nation stolt.

Till sina döttrar sa Obama:

– Av allt jag gjort i mitt liv är jag mest stolt över att vara er pappa.

Som en sista hälsning innan Obama lämnade scenen gjorde han en ny variant på sin kampanjslogan "yes, we can" och sa:

– Yes, we can. Yes, we did,

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag