Preppern Torbjörn var redo på två minuter efter VMA-larmet. Foto: PrivatPreppern Torbjörn var redo på två minuter efter VMA-larmet. Foto: Privat
Preppern Torbjörn var redo på två minuter efter VMA-larmet. Foto: Privat
När Torbjörn hörde "Hesa Fredrik" ljuda över Stockholm på söndagskvällen var han snabbt förberedd. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNNär Torbjörn hörde "Hesa Fredrik" ljuda över Stockholm på söndagskvällen var han snabbt förberedd. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
När Torbjörn hörde "Hesa Fredrik" ljuda över Stockholm på söndagskvällen var han snabbt förberedd. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Preppern Torbjörn, 44, efter larmmissen: "Det är helt oförlåtligt"

Publicerad

Stockholmaren Torbjörn, 44, reagerade snabbt när VMA-larmet "Hesa Fredrik" ljöd över staden på söndagskvällen.

Inom två minuter hade han stängt all ventilation, gått på toaletten – och tagit fram sin gasmask.

– Det är helt oförlåtligt att man går ut och slår i gång en varning och sedan inte säger att faran är över. Det är verkligen en förtroendesmäll för myndigheterna, säger Torbjörn.

Det var strax efter tiotiden i går som "Hesa Fredrik" plötsligt gick i gång över stora delar av Stockholm. Myndigheterna har nu fått kritik för att signalen om "faran över" aldrig hördes – efter att det visade sig handla om ett tekniskt fel.  

En som reagerat starkt är stockholmaren Torbjörn. Han arbetar med datasäkerhet på ett större bolag och ägnar sig åt fenomenet "prepping", som kort förklarat innebär att man är förberedd när olyckan är framme.

–  Det är inte någonting jag skäms över. Om något inträffar vill jag vara förberedd, säger Torbjörn.

Han menar att oavsett om han förlorar jobbet, ett krig bryter ut eller om en komet slår ned på jorden ska ha se till att ha det som behövs hemma för att klara sig på egen hand.

– Det är efterverkningarna jag vill skydda mig mot. Om något händer, vad det än är, så har man ett försvar mot det helt enkelt, säger Torbjörn.

Var redo två minuter efter "Hesa Fredrik"

När han hörde "Hesa Fredrik" gå i gång på söndagskvällen var han snabbt förberedd.

–  Det tar två minuter så är det gjort, jag hann springa på dass också. Man vill inte vara nervös och samtidigt behöva gå på dass. Hade vi behövt ge oss av där hade det varit en alldeles utmärkt grej att göra innan, säger Torbjörn som snabbt stängde av ventilationen till lägenheten, satte på P4 och tog fram sin gasmask – något som hans flickvän fotograferade.

– Bilden var mest en ironisk gliring till att de inte blåste av larmet, förtydligar Torbjörn.

Men ett visst mån av allvar fanns ändå i situationen.

– Det bor 2 400 människor där jag bor, men det finns bara skyddsrum för 192 personer. Så det är ganska kört om man tänker sig att man ska ha skyddsrum. 

"Det får absolut inte ske"

Samtidigt menar han att faktumet att de inte sände signalen om "faran över" innebär en stor förtroendesmäll för myndigheterna. Torbjörn fick till slut reda på att det handlade om ett falsklarm genom Twitter.

– Det är en av sakerna som gör att man börjar misstro myndigheterna. Det får absolut inte ske i den här typen av händelse. Myndigheterna ska skydda oss, om vi börja misstro dem kommer vi kanske inte göra som man borde när det väl händer något, säger han. 

 Torbjörn tror att intresset för prepping kommer att öka i och med händelsen.

– Myndigheterna är inte beredda. Det innebär att vi måste ta större ansvar. Om man diskuterar det här med folk är det klassiska att man ses som en foliehatt, men det håller på att förändras. 

– Det hände ingenting i går, men många undrade vad som hände. Jag såg folk fråga var de kan köpa grejer. Det är jättebra att de tänker till nu. Det är alltid lättare att fixa grejerna innan det skiter sig, säger Torbjörn.

 

Torbjörns prepping-måsten:

1. Vatten. "Med två tiolitersdunkar klarar du den första smällen. Ett vattenfilter är inte heller fel. Om du kan få tag på vatten som du kan rena behöver du inte lika mycket hemma".

2. Mat. "Pulversoppor – nyponsoppa och blåbärssoppa är jättebra prepp att ha hemma. Men det kan också vara ett kilo extra spagetti".

3. Gasolkök. "När strömmen går kan du fortfarande göra kaffe och ha ett drägligt liv".

4. Toalettpapper. "Man kan alltid passa på att köpa en extra bal på extrapris".

5. Gasmask. "Personligen tycker jag att en enkel form av gasmask – eller bara ett munskydd – är helt rätt".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag