Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Premie ska ge fler elbussar i Sverige

Isabella Lövin (MP) Foto: Ann Jonasson

Det ska bli fler elbussar i svensk kollektivtrafik, tycker regeringen.

Redan från i höst kan den regionala kollektivtrafiken söka en premie från staten som ska vara en morot för att skaffa elbussar.

I dag fattar regeringen beslutet om premien. Det är Isabella Lövins första beslut som klimatminister.

– Det är väldigt glädjande att kunna gå fram med det här förslaget nu, när också miljömålsberedningen har enats om att vi ska minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent till 2030 från nivån för 2010, säger Isabella Lövin (MP) till TT.

Med den kommande premien finns det möjligheter för regionala kollektivtrafiksmyndigheter och kommuner – som ansvarar för busstrafiken – att söka bidrag för inköp av elbussar eller laddhybrider.

– Det är både bra för klimatet och för stadsmiljön, för elbussar är väsentligt tystare och ger inga utsläpp alls. Det är en klar fördel för städerna, säger Isabella Lövin.

Premien går inte direkt till bussföretagen eftersom det då blir ett statsstöd enligt EU-regler och gör administrationen komplicerad.

En utmaning som finns är den som gäller infrastrukturen, som till exempel möjligheter att ladda bussarna. Angående det nämner Lövin regeringens satsning Klimatklivet där kommuner kan ansöka om till exempel laddstolpar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!