Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Premiärministern i Ukraina avgår i protest

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk avgår.
Foto: Sean Gallup

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk har lämnat in sin avskedsansökan. Han lämnar sin post i protest mot att parlamentet inte lyckats lagstifta om Ukrainas energibehov, liksom en höjning av militära medel för att finansiera kriget mot proryska separatister.

På fredagen utsåg regeringen Volodymyr Hrojsman till tillförordnad premiärminister, uppger TT.

Arsenij Jatsenjuk lät meddela sitt beslut på torsdagen efter att två partier bestämt sig för att lämna regeringskoalitionen.

– Jag annonserar min avgång i samband med koalitionens kollaps, sa Arsenij Jatsenjuk som menade att parlamentet inte längre kan göra sitt jobb och driva igenom viktiga lagar, enligt nyhetsbyrån AP.

Det högerextrema partiet Svoboda och Ukrainska demokratiska alliansen för reformer, UDAR har lämnat koalitionen som tog över efter att president Viktor Janukovytj avsattes i februari efter våldsamma protester från demonstranter som söker en nära relation med EU. Även 19 oberoende parlamentsledamöter drog sig ur majoritetskoalitionen.

Arsenij Jatsenjuk lämnade sin post i protest framför allt mot att koalitionen inte har lyckats komma överens kring energifrågan i Ukraina, liksom en ökad militärbudget. Bland annat ville Jatsenjuk se en avreglering av landets gasledningssystem.

”Historien kommer inte att förlåta oss”

Situationen i Ukraina är väldigt osäker. I östra delen av landet strider Ukrainska trupper mot proryska separatister samtidigt som landet försöker hantera efterdyningarna av flygplanskraschen för en vecka sedan som tog 298 människors liv.

Vid beskedet som sin avgång sa Arsenij Jatsenjuk:

– Historien kommer inte att förlåta oss.

Han syftade då på att Ukrainas politiker alltför mycket har låtit sig styras av protesterna på Majdan i Kiev som vill se ett närmande mot väst och ett avståndstagande till Rysslands president Vladimir Putin.

Om inte en ny lagstiftande koalition formas inom 30 dagar måste president Petro Porosjenko utlysa nyval. En lagstiftande koalition måste bestå av minst 226 ledamöter.

President Petro Porosjenko säger, enligt AFP, att detta inte kommer att "paralysera parlamentets arbete" och att "ledamöter ska fortsätta ta beslut som är viktiga för landet."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.