Irlands utrikesminister Micheál Martin. Foto: Declan Masterson
Irlands utrikesminister Micheál Martin. Foto: Declan Masterson

Premiärministern: En bra dag för Europa

Publicerad
Uppdaterad
På lördagsmorgonen började Irland räkna rösterna efter folkomröstningen om nya EU-fördraget.
Ja-sidan ser ut att gå mot en stabil seger.
Det gick 16 månader mellan Irlands första folkomröstning om Lissabonfördraget och röstningen som hölls under fredagen.
Nejet verkar ha blivit ett ja, precis som nästan alla andra EU-stater hade hoppats.
När rösterna från 31 valkretsar i Irland, av totalt 43, räknats färdigt hade bara två av valkretsarna nejmajoritet – bägge i grevskapet Donegal i nordvästra Irland. Stödet för jasidan var då 66,8 procent.
Det slutgilitiga valresultatet väntas sent i eftermiddag.
I Dublin hade cirka 45 procent valt att gå till urnorna. Ute i landet var siffran på vissa ställen nere i närmare 10 procent.
Valdeltagandet beräknades dock enligt The Irish Times till 58,8 procent.

Oppositionen

Redan på lördagsmorgonen medgav oppositionen i Irland en ja-seger.
- Mätningen visar att ja-sidan leder med cirka 60–40, sade en talesman för partiet Fine Gael.
Irlands tre största partier – regerande Fianna Fáil, Fine Gael och Labour – står alla på ja-sidan. Bland de betydande partierna står bara Sinn Féin på nejsidan.
Rösträkningen skulle inledas på förmiddagen, och slutresultatet väntades först på eftermiddagen.

Får behålla kommissionär

I juni 2008 sade drygt 53 procent av de irländska väljarna nej till Lissabonfördraget. Det chockade EU-eliten, som därefter har arbetat fram garantier för att fördraget inte ska påverka Irlands militära neutralitet, abortlagstiftning eller skatteregler.
Dessutom får Irland och övriga EU-länder behålla var sin EU-kommissionär även i fortsättningen.
Den konservativa katolska organisationen Cóir, som kampanjat intensivt för ett nej till Lissabonfördraget, säger att det ser ut att ha blivit ett ja i fredagens folkomröstning.
- Det ser ut som ett ja, säger Cóirs talesman Richard Greene enligt Reuters medan rösträkningen fortsätter.

"Övertygande seger"

Irlands utrikesminister Micheál Martin säger till den irländska radion att det ser ut som om folkomröstningen om Lissabonfördraget resulterat i en "övertygande seger" för jasidan.
- Jag är jätteglad för landets skull. Det ser ut som en övertygande seger för ja-sidan, sade Martin.
- Det är bra för Irland. Jag tror passionerat att vår framtid finns i EU, sade han till etermediebolaget RTE.

Tror inte det dröjer

"Det är en viktig seger för Irland – och för hela Europa", skriver utrikesminister Carl Bildt på sin blogg om ja-sidans seger i Irland.
Polen och Tjeckien har ännu inte ratificerat Lissabonfördraget, men Bildt tror inte att det kommer att dröja.
"Därmed kan det knappast vara mer än en fråga om en begränsad tid innan vi slutgiltigt kan trycka på knappen för det bättre europeiska samarbete som Lissabon-avtalet kommer att ge oss", skriver han.
"Inte minst kommer det att ge oss möjligheten till en starkare europeisk röst i världen".

Gratulerade

Statsminister Fredrik Reinfeldt har gratulerat sin kollega i Irland för det övertygande valresultatet i folkomröstningen.
- I dag är en bra dag för Europa, efter all osäkerhet som har omgärdat det här fördraget, sade han på en presskonferens i Rosenbad i dag.

Officiellt

Irlands premiärminister Brian Cowen har officiellt förklarat att irländarna har röstat ja till EU:s Lissabonfördrag.
- En bra dag för Irland och en bra dag för Europa, sade Cowen.
Han gjorde sitt uttalande medan rösträkningen ännu pågick, men de resultat som fanns för handen visade att mer än 65 procent av irländarna röstat ja.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag