Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Om vi inte respekterar lagen utbryter kaos"

Foto: ANGEL DIAZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: BOIVIN SAMUEL/ABACA / BOIVIN SAMUEL/ABACA STELLA PICTURES

På onsdagseftermiddagen höll Spaniens premiärminister Mariano Rajoy ett tal.  

Där stod han fast vid att den katalanska folkomröstningen den 1 oktober ska ses som ogiltig. 

– Om vi inte respekterar lagen utbryter kaos, sa Rajoy. 

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy talade i det spanska parlamentet under onsdagseftermiddagen. 

Där tog han upp den katalanska folkomröstningen och sa att den var en del av en strategi för självständighet "som få vill ha och som inte är bra för någon". 

Rajoys tal kommer dagen efter att Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont höll ett tal i Barcelona som på många sätt väckte mer frågor än vad det gav svar. 

"Katalonien bröt mot lagen"

Puigdemont meddelade i sitt tal att han vill se ett självständigt Katalonien och att han tycker att man ska följa folkets vilja i den katalanska folkomröstningen den 1 oktober. 

Men han sköt samtidigt på verkställandet av beslutet om självständighet på framtiden och vill nu föra samtal med den spanska regeringen. 

Det verkar dock som att han får svårt att få gehör för dessa samtal. Rajoy tog under onsdagens tal upp folkomröstningen den 1 oktober och fortsatte att kalla den för ogiltig. 

– Katalanska myndigheter bröt mot lagen genom att hålla folkomröstningen den 1 oktober, sa Rajoy.

Ville ha tydliga besked

– Om vi inte respekterar lagen utbryter kaos, sa han vidare. 

Under onsdagen har Spaniens regering hållit ett extrainsatt möte där man har diskuterat de motstridiga uppgifterna som kom från Kataloniens regionpresident  

Den spanska regeringen efterlyste tidigare under onsdagen tydliga besked från Carles Puigdemont för att kunna erbjuda alla spanjorer klarhet i vad som gäller för Katalonien.