Den revolutionerande 140-grams hamburgaren som är historiens dyraste är gjord av syntestiskt kött som odlats fram i ett laboratorium av stamceller från en slaktad ko. Forskaren bakom provrörsburgaren tror att syntetiskt kött kan hjälpa till att stilla den ökade efterfrågan på olika typer att kött.
Den svindyra burgaren kommer att tillverkas av runt 3 000 risgrynsstora bitar av konstgjort kött som odlats i laboratorium. Forskare tror att hamburgaren blir ett bevis på att principen fungerar, och att konstgjort kött kan komma att finnas i handeln om mellan 5 och 10 år.
En ko kan räcka
I teorin skulle stamceller från en enda ko vara tillräckligt för att tillverka en miljon gånger mer kött än det som man får av en enda ko.
Det minskade behovet av mark, vatten och foder och de minskade växthusgaser som konstgjort kött skulle leda till skulle minska de miljömässiga effekterna av att äta kött.
Konstgjort kött skulle också kunna göra köttätande mer accepterat för miljökämpar och vegetarianer som är emot köttätande av etiska skäl.
Finansieras av hemlig rik donator
Den kommande hamburgaren är frukten av flera års arbete av Mark Post, en medicinsk fysiolog vid Maastricht universitetet i Nederländerna.
Han forskning om syntetiskt kött har finansierats av en välbärgad anonym anhängare.
Enligt The Independent är Mark Post inte tillgänglig för kommentarer, men förra året sa han till tidningen att hans vision är att man så småningom ska ha en begränsad hjord av donatordjur som man ska använda för att framställa köttet. Eftersom man dödar djuren för att ta stamceller från dem så skulle man fortfarande behöva riktiga djur, även med den nya tekniken.
– Just nu använder vi 70 procent av all vår odlingskapacitet för att tillverka kött genom boskap. Vi kommer att behöva alternativ. Om vi inte gör något så kommer kött att bli lyxmat, sade han till tidningen.
Kräver mindre resurser
Syntestiskt kött kräver 99 procent mindre mark än vanligt. Mellan 82 och 96 procent mindre vatten och producerar mellan 78 och 95 procent mindre växthusgaser.
Men fortfarande återstår stora tekniska hinder för att få syntestiskt kött att bli en eftertraktad konsumentprodukt som folk har råd med. Ett av problemen är att riktigt kött består av ett flertal olika celler, inte bara de köttiga cellerna som professor Posts stamceller kan tillverka. Malet kött och korv kommer att vara lättare att tillverka än biffar och enligt professorn är det möjligt att tillsätta fett och andra näringsämnen för att göra köttet lika näringsrikt som riktigt kött. Men innan köttet kommer ut i handeln kommer det att behöva myndigheternas godkännande.