Predikanten: Jag räknade fel

Publicerad
Uppdaterad
Den amerikanske domedagspredikanten Harold Camping har hittat ett räknefel i sin domedagsprofetia.
Nu förutspår han jordens undergång till den 21 oktober.
Han ber om ursäkt för slarvet.
Harold Camping förutspådde att jorden skulle gå under den 21 maj klockan 18 i alla tidszoner. Men när det visade sig att han hade fel gick han under jorden för att bearbeta misstaget. Han var tvungen att "leva med detta" och "försöka förstå det" innan han uttalade sig i media.

Förstod det inte

Efter att i lugn och ro ha spenderat några dagar med sin fru på ett motell är Harold Camping nu tillbaka. Han har sett över detaljerna i sin profetia.
– Vi har alltid sagt att den 21 maj är dagen, men vi förstod inte den underliggande andliga meningen, säger Harold Camping enligt Fox News.
Han erkänner att han har räknat fel på fem månader. Enligt hans nya beräkningar kommer domedagen att infalla den 21 oktober.

Bad om ursäkt i radio

I går måndag gjorde han ett framträdande i ett amerikanskt radioprogram. Han bad om ursäkt för att "inte ha räknat ut datumen så specifikt som han borde".
Han berättade att han haft en väldigt svår helg, men efter att han pratat med en vän gick det upp för honom vad som gått fel i beräkningen.
En "barmhärtig gud" skonar naturligtvis människorna från onödigt lidande och komprimerar domedagen till ett enda dygn i stället för att dra ut på eländet i fem månader, som Harold Camping säger att han tidigare trott.

Inte första gången

Han uppger att det inte längre är någon idé att varna folk, i stället kommer hans nätverk att fokusera på att spela kristen musik på webben och via gruppens radio- och tv-kanaler.
Det är inte första gången som 89-åriga Harold Camping räknar fel. 1994 förutspådde han också att domedagen var kommen, men hänvisade sedan till ett räknefel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag