Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Predikant får skärpt straff för sexbrotten

Så här rapporterade Expressen när tingsrättsdomen föll i juni.
Den 31-årige våldtäktsmannen har bland annat varit engagerad i en frikyrkoförsamling.
En av brottsplatserna.
Foto: Polisen

Den 31-årige predikanten överföll kvinnor utomhus. 

I ett fall hotade han sitt offer med kniv och filmade sedan våldtäkten. 

Nu skärper hovrätten straffet för mannen, rapporterar P4 Uppland

Den småbarnspappa och predikant som dömdes för grova sexualbrott mot nio olika kvinnor – bland annat i Knivsta söder om Uppsala 2018 och Täby norr om Stockholm 2020 – har fått sitt straff skärpt, rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland.

I juni slog Attunda tingsrätt fast att den 31-årige mannen ska sitta fyra och ett halvt år i fängelse för brotten, som begicks under sommartid och ofta i anslutning till badplatser. 

I juni 2020 gav sig mannen på en kvinna vid en badplats i Täby. Han hotade henne med kniv och filmade övergreppet.

Svea hovrätt anser nu överfallet ska betraktas som grov våldtäkt. Domstolen förlänger därför straffet med tio månader. Mannen ska sitta totalt fem år och fyra månader i fängelse, fastslår hovrätten.

Skärper straffet

Mannens egen förklaring till brottsligheten är att han mådde mycket dåligt och försökte lindra sin ångest genom att utsätta offren för olika sexualbrott. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att han inte led av någon allvarlig psykisk störning.

Det var i januari som mannens hustru slog larm om hans brottslighet och polisen kunde gripa honom. Polisen hade då sökt mannen med hjälp av bland annat fantombilder. Utredarna hade även säkrat DNA-bevis som senare kunde matchas med mannens DNA. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.