Förbipasserande och hotellets säkerhetspersonal hjälptes åt med att avväpna mannen som högg ihjäl två tyska kvinnorpå ett strandhotell i Hurghada, Egypten, under fredagen. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFörbipasserande och hotellets säkerhetspersonal hjälptes åt med att avväpna mannen som högg ihjäl två tyska kvinnorpå ett strandhotell i Hurghada, Egypten, under fredagen. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Förbipasserande och hotellets säkerhetspersonal hjälptes åt med att avväpna mannen som högg ihjäl två tyska kvinnorpå ett strandhotell i Hurghada, Egypten, under fredagen. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Strandområdet i Hurghada som hotellet där morden ägde rum på ligger vid. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNStrandområdet i Hurghada som hotellet där morden ägde rum på ligger vid. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Strandområdet i Hurghada som hotellet där morden ägde rum på ligger vid. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Pratade med turisterna innan han högg ihjäl dem

Publicerad

Den egyptier i 30-årsåldern som högg ihjäl två tyska kvinnor vid ett strandhotell i Hurghada på fredagen satt och talade tyska med dem innan han gick till attack. 

Det uppger nyhetsbyrån AP.

Ingen har tagit på sig dådet – men mannen var troligen inspirerad av en lokal terrorgrupp med kopplingar till IS.    

På lördagen framkommer nya uppgifter om fredagens knivattack i Hurghada i Egypten där två tyska kvinnor minste livet och fyra andra personer skadades. 

Gärningsmannen satt och talade tyska med de två kvinnorna innan han högg ihjäl dem med en stor kökskniv. Därefter flydde gärningsmannen, jagad av hotellarbetare och säkerhetsvakter, uppger AP.

Han sprang in i hotellet bredvid där han attackerade fyra personer till – två kvinnor från Armenien, en från Ukraina och en från Tjeckien enligt lokala medier. De här uppgifterna är dock inte bekräftade av egyptiska myndigheter. 

Var ute efter turister

Redan under fredagen rapporterade flera medier att gärningsmannen, som är i 30-årsåldern, var ute efter turister. Åt egyptier ska han ha ropat "försvinn" och "jag är inte ute efter er". 

Egyptiska myndigheter har uppgett att gärningsmannen högg offren i ansiktet, nacken och fötterna.

 

LÄS MER: Sex turister knivhuggna vid hotell 

 

Teorin: inspirerades av grupp med IS-koppling

Ingen grupp har tagit på sig dådet. Men mannen har troligen inspirerats av en lokal terrorgrupp – med kopplingar till IS – som uppmanat sina anhängare att attackera Egyptens kristna minoritet och turister. 

Han är nu förd till Kairo där han förhörs av polis och åklagare. 

"Hur handlingen karaktäriseras, om det är en individuell handling eller en terrorhandling, är för närvarande oklart för åklagarmyndigheten", uppger myndigheten i ett uttalande som AP återger.   

Polisen håller förhör med ett 15-tal hotellmedarbetare för att reda ut hur knivattacken gick till. AP uppger vidare att säkerheten i Hurghada förstärkts – bland annat vid turistattraktioner – efter attacken.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag