Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prästernas konferens – för 337 600 kronor

Prästerna åt middag i gyllene salen i Stockholms stadshus, där dansen efter nobelbanketten brukar att hållas. Foto: Claudio Bresciani / Ap Pool / Scanpix

Förra veckan ordnade Stockholms stift en lyxkonferens för höga präster i gyllene salen i Stockholms stadshus.

Prislappen: 337 600 kronor – en nota som kyrkans medlemmar får stå för.

– Jag tycker inte att det är lämpligt att ha lyxmiddagar för medlemmarnas pengar, säger prästen Annika Borg, 49.

Svenska kyrkans kampanj "Utrota hungern" pågår just nu för fullt i samband med fastetiden. Men när det förra veckan var dags för konferens för drygt 200 av Sveriges högsta präster sparade man inte på krutet.

Annika Borg, 49, teologie doktor i tros- och livsåskådningsvetenskap, samt präst i Svenska kyrkan sedan 1991, uppmärksammar lyxmiddagen i Kyrkans Tidning.

Hon skriver där en ledare om en riktig festmåltid som Stockholms stift förra veckan hade i exklusiva gyllene salen i Stockholms stadshus i samband med en tvådagars presidiekonferens.

– Kyrkoherdar, förtroendevalda och stiftsledning samlades, och under de här två dagarna hade man en festmåltid i Gyllene salen. Det kostar 60 000 kronor att hyra lokalen, och var och ett av de 220 kuverten kostade 1205 kronor, säger hon till Expressen.se.

"Man bör tänka efter"

I ledaren skriver Annika Borg att lyxmenyn bestod av havskräftssoppa, grillad oxfilé av enbart hondjur från Tyskland, och passions- och mangodessert. Till det serverades ett dryckespaket. Notan slutade enligt Annika Borg på över 300 000 kronor – pengar som kyrkans medlemmar står för.

– Det här är ju medlemmarnas pengar. Vi sysslar med de utsatta i världen, och jag tycker att man bör tänka efter, säger Annika Borg, starkt kritiskt.

Att sådant här framkommer, kan det vara skadligt för kyrkan?

– Ja, folk har ett förtroende för kyrkan, och jag tycker att det är viktigt att människor får insyn i hur det går till. Sådant här ska inte bara få passera, och det här har också väckt reaktioner, just för att det blir ett sådant väldigt starkt signalvärde i det här.

Är detta en engångsföreteelse, eller förekommer sådant här?

– Jag tycker att det här sticker ut, det är därför jag skriver om det. Men i Stockholms stift hade man i december ett präst - och diakonmöte med över 600 personer, med trerättersmenyer, och jag tycker generellt att man ska se över konferenserna och ätandet, säger Annika Borg.

I ett pressmeddelande på Svenska Kyrkans hemsida svarar Eva Brunne, biskop i Stockholms stift, nu på kritiken.

"En konferens med syftet att stärka enigheten vore inte komplett utan en middag tillsammans. Det finns ett begränsat antal lokaler för så stora sällskap i centrala Stockholm. Priset för en middag är ungefär detsamma", skriver hon och fortsätter:

"Vi utvärderar alltid de arrangemang vi genomför och tar förstås till oss de synpunkter som framförs från deltagarna".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.