Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prästens ord till pojkarna – innan övergreppen

Foto: DAVID CROSLING / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAVID CROSLING / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAVID CROSLING / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: VINCENZO PINTO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

De två 13-åriga pojkarna smygdrack av den katolska kyrkans vin. 

När prästen George Pell kom på dem yttrade han en obehaglig mening – innan han våldförde sig på dem sexuellt.

Nu, 20 år senare, döms han för sexbrott mot de två minderåriga pojkarna. 

Pojkarna var 13 år gamla och gick på en katolsk skola som övade körsång i St Patrick-katedralen i Melbourne, Australien. George Pell, 77, var nyinvigd ärkebiskop.

Det var december år 1996 och körpojkarna smög i väg efter en söndagsmässa och tog sig till ett rum i katedralen där de drack av nattvardsvinet. Tills de blev påkomna av George Pell.  

Nu har prästen dömts för ett fall av samlag med minderårig samt fyra fall av sexuella övergrepp

Den ena av pojkarna har dött. Men i ett vittnesmål i domstolen berättar den andra, en i dag 34-årig man, om dagen. 

– Det här är någonting jag burit med mig hela livet. Det har tagit mod långt senare i livet för att jag ens skulle fundera på att komma fram, säger han till rätten via ett inspelat videosamtal då han inte vill befinna sig i samma rum som prästen.

Obehagliga orden

När prästen kom på dem med att dricka vinet sa han enligt åtalet till pojkarna: ”Nu är ni i trubbel”, skriver Daily Mail.

Sedan blottade han sitt kön och antastade pojkarna. För rätten berättar 34-åringen hur han blev stelfrusen, och kunde bara se på medan hans väns huvud trycktes mot Pells kön. 

– Sedan vände han sig mot mig, säger han. 

Sedan tvingade George Pell pojken till oralsex, tog på deras kön och onanerade framför dem. 

Efteråt gick de båda pojkarna tillbaka till kören. För rädda för att berätta för någon om vad som hänt, enligt åtalet. En månad senare fortsatte övergreppen.

– Han [George Pell] tryckte våldsamt upp mig mot väggen och tog tag om mina genitaler, berättar 34-åringen i det uttalande som lästes upp i rätten. 

Identiteten på mannen som anklagat Pell för övergreppen hålls hemlig. Han gick till polisen första gången 2015. Då hade hans vän dött av en överdos året innan, 2014.  

Den katolska prästen George Pell är en del av Kardinalen, männen runt Påve Franciskus, vilket gör honom till en av de mäktigaste personerna inom Vatikanen.  

Kardinal George Pell har dömts för sexualbrott mot de två pojkarna. Foto: DAVID CROSLING / EPA / TT

Anklagad redan när han blev chef

Övergrepp mot barn inom den katolska kyrkan har länge varit ett problem i Australien.  Redan när påve Franciskus utnämnde Pell till ekonomichef 2014, och därmed den katolska kyrkans tredje högste man, omsvärmades kardinalen av sexbrottsanklagelser.

Det var redan i december som juryn fann George Pell skyldig till ett fall av samlag med minderårig och fyra fall av ”oanständiga handlingar” med, eller i närvaro av, barn under 16 år, som skedde 1996, men först på tisdagen blev domen offentlig.   

De andra åtalen, som handlade om sexualbrott mot unga pojkar som skulle ha skett på 1970-talet, lades ner. 

Efter domen, som gjordes offentlig på tisdagen, släppte den i dag 34-åriga mannen som våldtogs av prästen ett uttalande. 

”Som många överlevare har jag upplevt skam, ensamhet, depression och behövt kämpa. Som så många överlevare har det tagit mig år att inse hur det påverkat mitt liv. Vid någon tidpunkt inser vi att vi litat på någon vi borde ha fruktat, och att vi fruktat de äkta relationerna vi borde ha litat på. 

George Pell har upprepade gånge förnekat anklagelserna mot honom och påven Francis beviljade honom ledigt för att kunna åka hem till Australien för att försvara sig i rätten. Han har överklagat sin dom. 

 

George Pell har hela tiden hävdat sig oskuld. Foto: ANDY BROWNBILL / AP TT NYHETSBYRÅN

Straffet ännu inte bestämt

Efter tisdagens dom släpptes även ett uttalande från George Pells försvarare. 

”Trots att Kardinalen mött flera anklagelser från flertalet målsägande har alla åtal lagts ner. Förutom de (som är) aktuella för överklagande har de antingen dragits tillbaka, avfärdats eller avbrutits”  

Tidigare rättegång fick avslutas efter en oenig jury. Vilket straffet blir för den nu fällde George Pell är inte bestämt, domaren ska återkomma med domslut nästa vecka men han väntas dömas till fängelse och sitter fortsatt i häkte. Han riskerar upp till 50 års fängelse.

En talesman för Vatikanen, Alessandro Gisotti, säger på tisdagen att kyrkan har ”den yttersta respekt” för det australiska rättsväsendet.

– Det är smärtsamma nyheter som vi vet har chockat många människor, inte bara i Australien. Medan vi inväntar den slutgiltiga domen sällar vi oss till de australiska biskoparna i deras böner för alla offer för övergrepp. Vi intygar på nytt vårt löfte att göra allt vi kan för att kyrkan ska vara en trygg plats för alla, särskilt för barn, säger han.