Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prästen skrev Stasi-rapporter om biskopsmöten

Kyrkoherde Aleksander Radler, 67, anklagas för att ha spionerat för Stasi under 21 år i Sverige.

Agenten med kodnamnet "Thomas" rapporterade till den östtyska underrättelsetjänsten om möten med biskoparna Olof Sundby och Bertil Werkström.

- Jag kände dem, men jag har aldrig haft kontakt med Stasi, säger kyrkoherden till Expressen.

SVEN LINDGÅRD

Rapport från 26/10 1988:
Samtal med Växjös biskop Sven Lindgård som var bekymrad över att "stalinistiska krafter" i DDR gjort det svårt för kyrkorna i Östtyskland att arbeta och ville bidra med hjälp.

OLOF SUNDBY

Foto: Svenskt Pressfoto Foto: Svenskt PressfotoRapport från 25.9 1985:
Två möten med ärkebiskop Olof Sundby, där bland annat akademiskt utbyte mellan DDR och Sverige diskuterades.

BERTIL WERKSTÖM

Foto: Hans T Dahlskog / Scanpix Foto: Hans T Dahlskog / ScanpixRapport från 22.4 1988:
Agent "Thomas" berättade i ett personligt möte med Stasi­majoren Heinig att ärkebiskop Bertil Werkström hade en negativ inställning till DDR.

"MEDGAV TÄTA KONTAKTER"

I Birgitta Almgrens bok "Inte bara ­spioner", som bygger på handlingar från det hemligstämplade Säpoarkivet, står att agent "Thomas" erkänt att han haft ­Stasikontakter. Misstankarna riktades mot Aleksander Radler efter att boken kommit ut.

Biskopen i Luleå, Hans Stiglund, utredde fallet. Domkapitlet beslöt i februari i år att kyrkoherden inte skulle stängas av.

- Domkapitlet kunde bara konstatera att ärenden inte går att utreda eftersom arkiven inte är öppna, sa stiftsjurist Anna Wernqvist till Kyrkans tidning.

EXPRESSENS AVSLÖJANDE I GÅR:

Expressen avslöjade i går att Aleksander Radler, 67, kyrko­herde i Burträsk, kan ha varit hemlig agent för den fruktade östtyska säkerhetstjänsten Stasi i 24 år.

Anklagelserna bygger på 1 019 tidigare hemliga dokument ur Stasis arkiv i Berlin. Kodnamnet var "Thomas" och i akterna står även hans riktiga namn: Aleksander Radler.

Enligt Stasi-dokumenten angav kyrkoherden demokratikämpar som dömdes till långa fängelsestraff. Därefter placerades han i Sverige för nya spionuppdrag.

I intervjun med Expressen nekar Radler till alla anklagelser: "Jag är oskyldig. Allt är bara lögner, säger han."

Aleksander Radler anklagas för att ha spionerat för Stasi under 21 år. Men själv säger han att det bara är lögner: Jag har aldrig haft kontakt med Stasi. Foto: Foto: Jenny Modin I mars 1988, när upplösningen av det kommunistiska DDR var nära, sände agent "Thomas" en rapport om ett möte han haft med ärkebiskop Bertil Werkström i dennes arbetsrum i Uppsala:

"Ärkebiskopen berättade att den svenska ambassaden i Östberlin är ytterst intresserad och välinformerad om förhållandet mellan kyrka och stat i Östtyskland. Werkström har i medierna uttalat sig negativt om DDR och Svenska kyrkan har en kritisk inställning. På arbetsbordet fanns tidskrifter som skickats från ambassaden. I övrigt rörde vårt samtal kyrkliga frågor som är mindre intressanta att rapportera om".

Aleksander Radler säger:

- Jag har inte skrivit detta. Jag har träffar Werkström, och det jag minns från det mötet var att han berättade att det ­spökade i biskopsgården. Jag har aldrig varit i hans arbetsrum.

"Allt är bara lögner"

I en annan rapport, från september 1985, skriver "Thomas" om ett möte med Werkströms företrädare som ärkebiskop, Olof Sundby.

"Diskussionen handlade bland annat om att inleda ett samarbete mellan teologer i DDR och Sverige", skriver agenten.

Aleksander Radler:

- Visst kände jag Sundby. Han var min lärare när jag läste teologi i Lund. Jag har inte skrivit den rapporten heller, allt är bara lögner.

Ännu ett kyrkligt möte finns bland de 1 019 sidor med tidigare hemlig dokument från Stasi­arkivet i Berlin som Expressen läst.

Där skriver "Thomas" att han träffat Växjös biskop Sven Lindegård, som sagt att han gärna vill stärka förhållandet mellan kyrkorna i Sverige och Östtyskland.

Doktorerade i Lund

Agent "Thomas", som enligt Stasis eget arkiv är kyrkoherde Aleksander Radler, kom till ­Sverige i augusti 1968.

Han skickades, enligt Stasis egna noteringar, till "det kapitalistiska utlandet".

Radler började sin doktors­utbildning vid universitetet i Lund och fick doktorshatten på sin 30-årsdag. Därefter gjorde han en snabb karriär inom kyrkan, blev professor vid Umeå universitet och skrev lärda böcker som "Kristen­domens idéhistoria" och "Kristen dogmatik".

Under alla år fortsatte ­"Thomas" att sända spion­rapporter.

Skrev om Palme-mordet

Flera akter handlar om agentens bedömningar av mordet på Olof Palme. Han refererar till egen källa:

"Det tycks vara den svenska säkerhetspolisen som i samarbete med högerkrafter bland militären som ligger bakom mordet".

Alek-sander Radler kommenterar:

- Det är inte heller något jag skrivit. Spekulationer om vilka som låg bakom mordet fanns ju att läsa överallt, också i tyska tidningar.

Aleksander Radler kom till Burträsk och blev kyrkoherde för 17 år sen. 2002 ombads den populäre kyrkoherden av sina vänner att vara kandidat till att bli biskop i Luleå. Han valde att inte ställa upp i provvalen. I tidningen Norra Väster­botten motiverade han:

- Alla vet att jag är skild, och även om det inte var min vilja så är jag ända skild, och det tycker jag är ett så stort misstag i livet att jag inte kan tacka ja till biskopsämbetet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!