Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prästen skrev Stasi-rapporter om biskopsmöten

Kyrkoherde Aleksander Radler, 67, anklagas för att ha spionerat för Stasi under 21 år i Sverige.

Agenten med kodnamnet "Thomas" rapporterade till den östtyska underrättelsetjänsten om möten med biskoparna Olof Sundby och Bertil Werkström.

- Jag kände dem, men jag har aldrig haft kontakt med Stasi, säger kyrkoherden till Expressen.

Aleksander Radler anklagas för att ha spionerat för Stasi under 21 år. Men själv säger han att det bara är lögner: Jag har aldrig haft kontakt med Stasi.
Foto: Foto: Jenny Modin

I mars 1988, när upplösningen av det kommunistiska DDR var nära, sände agent "Thomas" en rapport om ett möte han haft med ärkebiskop Bertil Werkström i dennes arbetsrum i Uppsala:

"Ärkebiskopen berättade att den svenska ambassaden i Östberlin är ytterst intresserad och välinformerad om förhållandet mellan kyrka och stat i Östtyskland. Werkström har i medierna uttalat sig negativt om DDR och Svenska kyrkan har en kritisk inställning. På arbetsbordet fanns tidskrifter som skickats från ambassaden. I övrigt rörde vårt samtal kyrkliga frågor som är mindre intressanta att rapportera om".

Aleksander Radler säger:

- Jag har inte skrivit detta. Jag har träffar Werkström, och det jag minns från det mötet var att han berättade att det ­spökade i biskopsgården. Jag har aldrig varit i hans arbetsrum.

"Allt är bara lögner"

I en annan rapport, från september 1985, skriver "Thomas" om ett möte med Werkströms företrädare som ärkebiskop, Olof Sundby.

"Diskussionen handlade bland annat om att inleda ett samarbete mellan teologer i DDR och Sverige", skriver agenten.

Aleksander Radler:

- Visst kände jag Sundby. Han var min lärare när jag läste teologi i Lund. Jag har inte skrivit den rapporten heller, allt är bara lögner.

Ännu ett kyrkligt möte finns bland de 1 019 sidor med tidigare hemlig dokument från Stasi­arkivet i Berlin som Expressen läst.

Där skriver "Thomas" att han träffat Växjös biskop Sven Lindegård, som sagt att han gärna vill stärka förhållandet mellan kyrkorna i Sverige och Östtyskland.

Doktorerade i Lund

Agent "Thomas", som enligt Stasis eget arkiv är kyrkoherde Aleksander Radler, kom till ­Sverige i augusti 1968.

Han skickades, enligt Stasis egna noteringar, till "det kapitalistiska utlandet".

Radler började sin doktors­utbildning vid universitetet i Lund och fick doktorshatten på sin 30-årsdag. Därefter gjorde han en snabb karriär inom kyrkan, blev professor vid Umeå universitet och skrev lärda böcker som "Kristen­domens idéhistoria" och "Kristen dogmatik".

Under alla år fortsatte ­"Thomas" att sända spion­rapporter.

Skrev om Palme-mordet

Flera akter handlar om agentens bedömningar av mordet på Olof Palme. Han refererar till egen källa:

"Det tycks vara den svenska säkerhetspolisen som i samarbete med högerkrafter bland militären som ligger bakom mordet".

Alek-sander Radler kommenterar:

- Det är inte heller något jag skrivit. Spekulationer om vilka som låg bakom mordet fanns ju att läsa överallt, också i tyska tidningar.

Aleksander Radler kom till Burträsk och blev kyrkoherde för 17 år sen. 2002 ombads den populäre kyrkoherden av sina vänner att vara kandidat till att bli biskop i Luleå. Han valde att inte ställa upp i provvalen. I tidningen Norra Väster­botten motiverade han:

- Alla vet att jag är skild, och även om det inte var min vilja så är jag ända skild, och det tycker jag är ett så stort misstag i livet att jag inte kan tacka ja till biskopsämbetet.

SVEN LINDGÅRD

Rapport från 26/10 1988:
Samtal med Växjös biskop Sven Lindgård som var bekymrad över att "stalinistiska krafter" i DDR gjort det svårt för kyrkorna i Östtyskland att arbeta och ville bidra med hjälp.

OLOF SUNDBY

Foto: Svenskt Pressfoto Foto: Svenskt PressfotoRapport från 25.9 1985:
Två möten med ärkebiskop Olof Sundby, där bland annat akademiskt utbyte mellan DDR och Sverige diskuterades.

BERTIL WERKSTÖM

Foto: Hans T Dahlskog / Scanpix Foto: Hans T Dahlskog / ScanpixRapport från 22.4 1988:
Agent "Thomas" berättade i ett personligt möte med Stasi­majoren Heinig att ärkebiskop Bertil Werkström hade en negativ inställning till DDR.

"MEDGAV TÄTA KONTAKTER"

I Birgitta Almgrens bok "Inte bara ­spioner", som bygger på handlingar från det hemligstämplade Säpoarkivet, står att agent "Thomas" erkänt att han haft ­Stasikontakter. Misstankarna riktades mot Aleksander Radler efter att boken kommit ut.

Biskopen i Luleå, Hans Stiglund, utredde fallet. Domkapitlet beslöt i februari i år att kyrkoherden inte skulle stängas av.

- Domkapitlet kunde bara konstatera att ärenden inte går att utreda eftersom arkiven inte är öppna, sa stiftsjurist Anna Wernqvist till Kyrkans tidning.

EXPRESSENS AVSLÖJANDE I GÅR:

Expressen avslöjade i går att Aleksander Radler, 67, kyrko­herde i Burträsk, kan ha varit hemlig agent för den fruktade östtyska säkerhetstjänsten Stasi i 24 år.

Anklagelserna bygger på 1 019 tidigare hemliga dokument ur Stasis arkiv i Berlin. Kodnamnet var "Thomas" och i akterna står även hans riktiga namn: Aleksander Radler.

Enligt Stasi-dokumenten angav kyrkoherden demokratikämpar som dömdes till långa fängelsestraff. Därefter placerades han i Sverige för nya spionuppdrag.

I intervjun med Expressen nekar Radler till alla anklagelser: "Jag är oskyldig. Allt är bara lögner, säger han."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.