Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prästen Pontus hyllas för sitt asylexperiment

Kyrkohedern Pontus Gunnarsson från Hedemora lever för närvarande på 61 kronor om dagen.
Foto: Stefan Thelin
Pontus berättar att han är hungrig mest hela tiden, mycket på grund av den kalorifattiga maten han tvingas stoppa i sig.
Foto: Privat.
Hans historia har nu spridit sig över hela landet, och gensvaret har varit stort.
Foto: Privat.

Kyrkohedern Pontus Gunnarsson håller för närvarande med ett experiment – att leva med samma ekonomi som en asylsökande i 40 dagar.

Efter att bland andra Expressen belyste hans situation har reaktionerna kommit som ett brev på posten.

– Jag blev lite överrumplad av uppmärksamheten, säger han till Svenska Dagbladet (SvD).

Experimentet har nu pågått i lite mer än en vecka. Kyrkohedern Pontus Gunnarsson från Hedemora lever för närvarande på 61 kronor om dagen, vilket Expressen skrev om under föregående helg.

Hans historia har nu spridit sig över hela landet, och gensvaret har varit stort.

För SvD berättar Pontus Gunnarsson dock att han även får många "oförskämda" meddelanden.

– Jag blir förvånad över hur man kan ta sig friheten att uttrycka sig så hårt bara för att man inte håller med, säger han.

"Inte van vid att handla billigt"

Men Pontus Gunnarsson har också fått mycket stöd från sin omgivning.

Han berättar att en person hörde av sig och ville föra över pengar till honom. Pontus fick då förklara att han inte är fattig på riktigt utan att det hela är ett experiment, och att han egentligen tjänar bra.

En del av den kritik som han får höra kan han ändå acceptera.

– Många har hört av sig och lyft att jag är dålig på att handla billigt. Det får jag tillstå, jag är inte van vid att tänka på det. Vår familj har det gott, vi köper onödigt dyra grejer, säger han till SvD.

Pontus Gunnarsson berättar vidare för tidningen att han är hungrig mest hela tiden, mycket på grund av den kalorifattiga maten han tvingas stoppa i sig.

För Expressen berättade han i helgen att det handlar mycket om bönor, lök, vitkål och krossade tomater, ofta till både lunch och middag.

"Hatar inte fattigpensionärer

– Jag tror att det kommer göra någonting med mig i min förståelse för människor som konstant lever på den här nivån. Och då är det inte bara asylsökande, utan massor av människor som lever på försörjningsstöd, som tiggare eller som utförsäkrade, sade han i helgen.

Trots detta uppfattar flera personer det som att Pontus Gunnarsson endast bryr sig om asylsökande, och inte andra utsatta grupper.

En person som kontaktade honom frågade till exempel varför han inte brydde sig om fattigpensionärer.

– Pensionärernas situation är jätteviktig också, men just nu är detta mitt ämne. Det betyder inte att jag hatar fattigpensionärer, säger Pontus till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.