Kyrkohedern Pontus Gunnarsson från Hedemora lever för närvarande på 61 kronor om dagen. Foto: Stefan ThelinKyrkohedern Pontus Gunnarsson från Hedemora lever för närvarande på 61 kronor om dagen. Foto: Stefan Thelin
Kyrkohedern Pontus Gunnarsson från Hedemora lever för närvarande på 61 kronor om dagen. Foto: Stefan Thelin
Pontus berättar att han är hungrig mest hela tiden, mycket på grund av den kalorifattiga maten han tvingas stoppa i sig. Foto: Privat.Pontus berättar att han är hungrig mest hela tiden, mycket på grund av den kalorifattiga maten han tvingas stoppa i sig. Foto: Privat.
Pontus berättar att han är hungrig mest hela tiden, mycket på grund av den kalorifattiga maten han tvingas stoppa i sig. Foto: Privat.
Hans historia har nu spridit sig över hela landet, och gensvaret har varit stort. Foto: Privat.Hans historia har nu spridit sig över hela landet, och gensvaret har varit stort. Foto: Privat.
Hans historia har nu spridit sig över hela landet, och gensvaret har varit stort. Foto: Privat.

Prästen Pontus hyllas för sitt asylexperiment

Publicerad

Kyrkohedern Pontus Gunnarsson håller för närvarande med ett experiment – att leva med samma ekonomi som en asylsökande i 40 dagar.

Efter att bland andra Expressen belyste hans situation har reaktionerna kommit som ett brev på posten.

– Jag blev lite överrumplad av uppmärksamheten, säger han till Svenska Dagbladet (SvD).

Experimentet har nu pågått i lite mer än en vecka. Kyrkohedern Pontus Gunnarsson från Hedemora lever för närvarande på 61 kronor om dagen, vilket Expressen skrev om under föregående helg.

Hans historia har nu spridit sig över hela landet, och gensvaret har varit stort.

För SvD berättar Pontus Gunnarsson dock att han även får många "oförskämda" meddelanden.

– Jag blir förvånad över hur man kan ta sig friheten att uttrycka sig så hårt bara för att man inte håller med, säger han.

"Inte van vid att handla billigt"

Men Pontus Gunnarsson har också fått mycket stöd från sin omgivning.

Han berättar att en person hörde av sig och ville föra över pengar till honom. Pontus fick då förklara att han inte är fattig på riktigt utan att det hela är ett experiment, och att han egentligen tjänar bra.

En del av den kritik som han får höra kan han ändå acceptera.

– Många har hört av sig och lyft att jag är dålig på att handla billigt. Det får jag tillstå, jag är inte van vid att tänka på det. Vår familj har det gott, vi köper onödigt dyra grejer, säger han till SvD.

Pontus Gunnarsson berättar vidare för tidningen att han är hungrig mest hela tiden, mycket på grund av den kalorifattiga maten han tvingas stoppa i sig.

För Expressen berättade han i helgen att det handlar mycket om bönor, lök, vitkål och krossade tomater, ofta till både lunch och middag.

"Hatar inte fattigpensionärer

– Jag tror att det kommer göra någonting med mig i min förståelse för människor som konstant lever på den här nivån. Och då är det inte bara asylsökande, utan massor av människor som lever på försörjningsstöd, som tiggare eller som utförsäkrade, sade han i helgen.

Trots detta uppfattar flera personer det som att Pontus Gunnarsson endast bryr sig om asylsökande, och inte andra utsatta grupper.

En person som kontaktade honom frågade till exempel varför han inte brydde sig om fattigpensionärer.

– Pensionärernas situation är jätteviktig också, men just nu är detta mitt ämne. Det betyder inte att jag hatar fattigpensionärer, säger Pontus till SvD.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag