Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prästen lever 40 dagar som en asylsökande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kyrkoherden Pontus Gunnarsson bestämde sig för att leva på samma ekonomiska nivå som en asylsökande i 40 dagar.
Foto: Stefan Thelin/Svenska kyrkan
Med 61 kronor om dagen består kosten nästan uteslutande av vegetarisk mat.
Foto: Privat
"Ett par byxor fick jag köpa på second hand för 35 kronor häromdagen eftersom mina sprack. Då försvann halva dagersättningen", säger Pontus Gunnarsson.
Foto: Privat

Kyrkoherden Pontus Gunnarsson ska leva på 61 kronor om dagen i 40 dagar.

Syftet? Att testa hur det är att leva som asylsökande i Sverige.

– Det känns värre psykiskt än jag hade föreställt mig, säger han.

Kyrkoherden Pontus Gunnarsson bestämde sig för ungefär en vecka sedan för att leva på samma ekonomiska nivå som en asylsökande i 40 dagar. Med en dagersättning på 61 kronor om dagen kämpar han för att få ihop ekonomin.

– Vi hade en träff med konfirmander där en kvinna från Migrationsverket berättade om de asylsökandes villkor. Det som gjorde mig mest upprörd är att den här ersättningen inte har ändrats sedan 1994, säger han.

Han beskriver dagersättningen som "skamligt låg" och understryker att de asylsökande som får mat på boenden lever på ynka 19 kronor om dagen – som ska täcka kostnader för skor, kläder, läkarvård, tandvård, medicin, övriga omkostnader och fritidssysselsättning.

"Det känns fattigt"

För Pontus är det inte lätt att leva på 61 kronor per dag. Den psykiska påfrestningen efter bara en vecka är hög.

– Det känns fattigt, på riktigt. Det här är ju på låtsas, jag är välavlönad och har det socialt bra. Men jag har upplevt det här som tyngre än jag hade trott. Jag tänker mycket på pengar och jag har svårt att få det att gå ihop på 61 kronor. Det känns värre psykiskt än jag hade föreställt mig.

Den dagliga kosten är nästan uteslutande vegetarisk. Bönor, lök, vitkål och krossade tomater utgör ofta både lunch och middag. I bland unnar han sig ett knäckebröd utan pålägg eller en frukt till mellanmål.

– Kläder blir automatiskt ganska mycket fusk eftersom jag redan har en komplett garderob. Jag behöver inte handla så mycket kläder. Ett par byxor fick jag köpa på second hand för 35 kronor häromdagen eftersom mina sprack. Då försvann halva dagersättningen, säger han.

Vill uppmärksamma asylsökandes situation

Pontus Gunnarsson bor tillsammans med sin familj i Hedemora. Hans fru och barn är inte involverade i experimentet.

– Vi lever olika liv. De kan äta kött eller fisk till sina rätter, sådant som inte jag har råd med.

Syftet med experimentet är att rikta uppmärksamhet och skapa medvetenhet kring de asylsökandes situation i Sverige. När de 40 dagarna är över hoppas han ha fått en ökad förståelse kring pengar.

– Jag tror att det kommer göra någonting med mig i min förståelse för människor som konstant lever på den här nivån. Och då är det inte bara asylsökande, utan massor av människor som lever på försörjningsstöd, som tiggare eller som utförsäkrade. Det kommer bli lite lättare att förstå deras situation och känslor, säger han.

Skulle du rekommendera andra att genomföra liknande experiment?

– Ja, det tycker jag man ska göra. Det finns många grupper som behöver uppmärksammas på det här viset som inte är välbehandlade i samhället. Man måste belysa saker som inte är rättvisa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.