Kyrkoherden Pontus Gunnarsson bestämde sig för att leva på samma ekonomiska nivå som en asylsökande i 40 dagar. Foto: Stefan Thelin/Svenska kyrkanKyrkoherden Pontus Gunnarsson bestämde sig för att leva på samma ekonomiska nivå som en asylsökande i 40 dagar. Foto: Stefan Thelin/Svenska kyrkan
Kyrkoherden Pontus Gunnarsson bestämde sig för att leva på samma ekonomiska nivå som en asylsökande i 40 dagar. Foto: Stefan Thelin/Svenska kyrkan
Med 61 kronor om dagen består kosten nästan uteslutande av vegetarisk mat. Foto: PrivatMed 61 kronor om dagen består kosten nästan uteslutande av vegetarisk mat. Foto: Privat
Med 61 kronor om dagen består kosten nästan uteslutande av vegetarisk mat. Foto: Privat
"Ett par byxor fick jag köpa på second hand för 35 kronor häromdagen eftersom mina sprack. Då försvann halva dagersättningen", säger Pontus Gunnarsson. Foto: Privat"Ett par byxor fick jag köpa på second hand för 35 kronor häromdagen eftersom mina sprack. Då försvann halva dagersättningen", säger Pontus Gunnarsson. Foto: Privat
"Ett par byxor fick jag köpa på second hand för 35 kronor häromdagen eftersom mina sprack. Då försvann halva dagersättningen", säger Pontus Gunnarsson. Foto: Privat

Prästen lever 40 dagar som en asylsökande

Publicerad

Kyrkoherden Pontus Gunnarsson ska leva på 61 kronor om dagen i 40 dagar.

Syftet? Att testa hur det är att leva som asylsökande i Sverige.

– Det känns värre psykiskt än jag hade föreställt mig, säger han.

Kyrkoherden Pontus Gunnarsson bestämde sig för ungefär en vecka sedan för att leva på samma ekonomiska nivå som en asylsökande i 40 dagar. Med en dagersättning på 61 kronor om dagen kämpar han för att få ihop ekonomin.

– Vi hade en träff med konfirmander där en kvinna från Migrationsverket berättade om de asylsökandes villkor. Det som gjorde mig mest upprörd är att den här ersättningen inte har ändrats sedan 1994, säger han.

Han beskriver dagersättningen som "skamligt låg" och understryker att de asylsökande som får mat på boenden lever på ynka 19 kronor om dagen – som ska täcka kostnader för skor, kläder, läkarvård, tandvård, medicin, övriga omkostnader och fritidssysselsättning.

"Det känns fattigt"

För Pontus är det inte lätt att leva på 61 kronor per dag. Den psykiska påfrestningen efter bara en vecka är hög.

– Det känns fattigt, på riktigt. Det här är ju på låtsas, jag är välavlönad och har det socialt bra. Men jag har upplevt det här som tyngre än jag hade trott. Jag tänker mycket på pengar och jag har svårt att få det att gå ihop på 61 kronor. Det känns värre psykiskt än jag hade föreställt mig.

Den dagliga kosten är nästan uteslutande vegetarisk. Bönor, lök, vitkål och krossade tomater utgör ofta både lunch och middag. I bland unnar han sig ett knäckebröd utan pålägg eller en frukt till mellanmål.

– Kläder blir automatiskt ganska mycket fusk eftersom jag redan har en komplett garderob. Jag behöver inte handla så mycket kläder. Ett par byxor fick jag köpa på second hand för 35 kronor häromdagen eftersom mina sprack. Då försvann halva dagersättningen, säger han.

Vill uppmärksamma asylsökandes situation

Pontus Gunnarsson bor tillsammans med sin familj i Hedemora. Hans fru och barn är inte involverade i experimentet.

– Vi lever olika liv. De kan äta kött eller fisk till sina rätter, sådant som inte jag har råd med.

Syftet med experimentet är att rikta uppmärksamhet och skapa medvetenhet kring de asylsökandes situation i Sverige. När de 40 dagarna är över hoppas han ha fått en ökad förståelse kring pengar.

– Jag tror att det kommer göra någonting med mig i min förståelse för människor som konstant lever på den här nivån. Och då är det inte bara asylsökande, utan massor av människor som lever på försörjningsstöd, som tiggare eller som utförsäkrade. Det kommer bli lite lättare att förstå deras situation och känslor, säger han.

Skulle du rekommendera andra att genomföra liknande experiment?

– Ja, det tycker jag man ska göra. Det finns många grupper som behöver uppmärksammas på det här viset som inte är välbehandlade i samhället. Man måste belysa saker som inte är rättvisa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag