Anders Åkerlund. Foto: Privat.Anders Åkerlund. Foto: Privat.
Anders Åkerlund. Foto: Privat.
Kyrkogård i Malmö. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: LASSE SVENSSONKyrkogård i Malmö. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: LASSE SVENSSON
Kyrkogård i Malmö. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.  Foto: LASSE SVENSSON

Prästen Anders vill skapa en begravningsplats för husdjur

Publicerad

En djurbegravningsplats där djurvänner kan sörja sina döda husdjur kan bli verklighet i Rättvik, rapporterar Dalarnas Tidningar

Prästen och politikern Anders Åkerlund (C) stöder förslaget.

– Vi vill ge en möjlighet för människor att ha en plats att gå för att sörja, det är viktigt, säger han.

Möjligheten att sörja sina bortgångna husdjur efterfrågas i Rättvik. Genom ett medborgarförslag har frågan lyfts i kommunfullmäktige, vilket Dalarnas Tidningar var första att rapportera om.

Nu uttrycker prästen Anders Åkerlund sitt stöd för förslaget, han sitter i kommunfullmäktige för Centerpartiet.

Han har själv en hund och betraktar sig som djurvän. Han förstår att husdjurens sällskap är viktigt för många äldre.

– Det kan hända att en del känner sig övergivna när man blir äldre och det finns de som bara har sitt husdjur som viftar på svansen när man kommer hem, det är en väldigt viktig relation, säger han.

Anders Åkerlund vet hur viktig vänskapen till ett djur kan vara.Foto: Privat.

”Världens ensammaste land”

Han beskriver relation mellan människor och husdjur som väldigt viktig.

– Sverige är betraktat som världens ensammaste land i en del undersökningar. Omkring hälften av våra lägenheter är ensamhushåll och många lever väldigt ensamma – men vi är ju sociala varelser och har ofta en anknytning till ett husdjur och den anknytningen kan bli väldigt tajt.

– En sådan här fråga ska inte fördröjas eller begravas i någon pappershög, den måste åtgärdas inom en rimlig tid, säger han.

"Det här är viktigt", säger han. Foto: Privat.

Begravningsplatsen för djur skulle kunna finnas i anslutning till kyrkan, menar han.

– I Borlänge där jag varit präst i 19 år finns det en djurbegravningsplats i anslutning till kyrkan, folk är där i de här ärendena och det är ingenting konstigt.

– Vi vill ge en möjlighet för människor att ha en plats att gå för att sörja, det är viktigt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag