Sedan tidigare har Italien i praktiken satt omkring 15 miljoner människor i karantän för att hantera coronautbrottet som slagit hårt mot landet.
Nu utvidgas de karantänsbestämmelserna som sedan tidigare bland annat berört regionen Lombardiet, storstäderna Milano och Venedig.
På måndagskvällen meddelade landets premiärminister Giuseppe Conte att hela landet nu sätts i karantän.
– Vårt nya beslut har fattats utifrån antagandet att tiden har runnit ut. Vårt agerande måste omedelbart ändras, säger Conte i direktsänd tv på måndagskvällen.
Enda undantaget är när invånarna tar sig till och från jobbet, samt i nödsituationer. Det kommer däremot inte att finnas några begränsningar för kollektivtrafik så att invånarna ska kunna ta sig till sina arbeten.
– Man får själv bestämma om det finns behov, men om det skulle visa sig att de behov man uppger är falska så kommer det att betraktas som ett brott, säger Giuseppe Conte.
UD: Ändrar reseråd
På tisdagen har UD ändrat sina reseråd till Italien.
UD har från och med i dag beslutat om att ändra avrådan för Italien. Följande avrådan gäller nu: UD avråder från icke nödvändiga resor till hela Italien. Avrådan gäller tills vidare, skriver UD i ett pressmeddelande.
Sedan förra veckan avråder UD från alla icke nödvändiga resor till en rad regioner i norra Italien, bland annat Lombardiet, Veneto och Toscana.
Tusentals svenskar i Italien
Enligt UD befinner sig 10 000-15 000 svenska medborgare i Italien. Samtliga får resa hem som planerat, förutsatt att de har hembiljett och har lämnat en så kallad självförsäkran.
– Förflyttningar ska begränsas till starkt motiverade arbetsresor, resor som görs av hälsoskäl och övriga nödsituationer, säger Mathias Heimonen.
– I självförsäkringen ska anledningen till det tydligt framgå. Och varje individ försäkra på heder och samvete försäkra att uppgifterna är sanningsenliga.
Myndigheten för Säkerhet och Beredskap (MSB) står redo om UD skulle besluta att svenskar i Italien ska evakueras.
– De ber då iså fall MSB om hjälp och MSB har alltid den här typen av beredskap, säger Marcus Årskog, pressekreterare vid MSB.
– Det är helt upp till Utrikesdepartementet, som tar beslutet.
Hur skulle en sådan evakuering kunna se ut?
– Det vill jag inte gå in på, säger Marcus Årskog.
Premiärministern: ”Tiden har runnit ut”
Även museum, gym, offentliga pooler, sociala och kulturella centra stänger. Restauranger och barer får inte hålla öppet längre än klockan 18. Pubar, diskon och spellokaler stängs, och bröllop och begravningar förbjuds.
Restriktionerna i Italien
Människor får bara resa in och ut ur landet om det är av yttersta nödvändighet
Människor ska så långt det går hålla sig hemma – nödvändiga skäl för att röra sig utanför sitt boendeområde är arbete och hälsoskäl. Den som ljuger kan dömas för brott.
Samtliga skolor och universitet i landet stängs ner till den 3 april.
Museum, gym, offentliga pooler, sociala och kulturella centra stänger. Restauranger och barer får inte hålla öppet längre än klockan 18 – och gästerna måste sitta minst en meter ifrån varandra.
Bröllop och begravningar förbjuds. Ings mässor får hållas i kyrkorna.
Alla sportevenemang i landet, inklusive mästerskapen i Serie A, ställs in i det fotbollstokiga landet.
Samtliga skidorter stängs.
Möjligheterna att besöka släktingar på sjukhus i Italien kommer också begränsas, skriver Corriere della Serra, och framöver kräva facilitetens godkännande. Butiker i köpcentra kommer hålla stängt under helgdagar.
– Siffrorna säger oss att vi har en kraftig ökning av smittade, av antalet människor på sjukhus under intensiv eller annan vård, och dessutom alla döda. Våra vanor måste förändras nu, säger Conte.
Italien värst drabbat i hela Europa
Italien är det land i Europa som drabbats värst av coronaviruset. Över 9 000 människor har smittats och 463 personer har dött efter att dödssiffran stigit med 97 personer under måndagen.
Den värst drabbade regionen är Lombardiet som på måndagskvällen hade 5 459 smittade personer.
Det svåra utbrottet har slagit hårt mot sjukvården i landet och The Guardian har rapporterat om smittade patienter som placeras i operationssalar och korridorer i brist på platser.
– Pressen på sjukhusen i Lomardiet just nu är enormt. Jag är väldigt, väldigt orolig över hur viruset kommer påverka vårt sjukvårdssystem, säger Massimo Galli, chef för infektionskliniken vid Sacco-sjukhuset i Milano.
https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/41/https://datawrapper.dwcdn.net/39SUv/32/