Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Präst petade folk i ögonen – halva staden fick corona

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, om smittoläget i Sverige.
Efter det stora coronautbrottet inom en religiös grupp i staden Cheonan testas nu hela församlingen.
Foto: YONHAP NEWS AGENCY / REUTERS X07210

En pastor i staden Cheonan i Skydkorea har ”helat” människor genom att peta dem i ögat. 

Han har smittat över hälften av stadens invånare med covid-19.

Staden har nu stängts ner. 

Hälften av invånarna i den lilla staden Cheonan utanför huvudstaden Seoul har fått corona. Det rör sig om 241 personer som alla blivit ”helade” av en kristen pastor genom en handpåläggning på ögonen. 

Pastorn petar på en persons båda ögon för att hela hen från ”sekulär lust”, skriver the Guardian. 

Alla som har helats har ingått i en religiös sekt och majoriteten av medlemmarna är i 60-årsåldern eller äldre. De bor i kollektiv och 90 procent av dem är ovaccinerade – bara 17 av de 241 smittade personerna har tagit vaccinet. 

”Jag tror att det är kyrkans anti-regerings-åsikter som fått dess medlemmar att avstå från att vaccinera sig”, säger en myndighetsperson till Reuters.

Stor smittspridning i landet

Den koreanska smittskyddsmyndigheten skriver i ett uttalande att smittoutbrottet bedöms som stort och staden har helt stängts ner. 

Sydkorea har hävt flera restriktioner i takt med att vaccinationstalen har ökat. Men smittan är på framfart i landet igen och under tisdagen registrerades det högsta antalet smittofall sedan pandemins start.

I delar av Seoul är situationen så pass kritisk att ett nödläge kan behöva införas, sa premiärministern Kim Boo-kyum vid ett möte i går.

Se något mer:
Fyra svenskar i Europas femte våg

Smittan fortsätter att öka – länderna vidtar åtgärder: ”Min son vet inget annat än munskydd”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.