Praktikanten som blev Clintons högra hand

Huma Abedin har kallats Hillary Clintons högra hand.
Anthony Weiner, Huma Abedins före detta make, har haft FBI efter sig efter att bland annat ha sexchattat med en minderårig flicka.
Huma Abedin och Hillary Clinton.
Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu är Anthony Weiner ofrivilligt huvudperson i mejlskandalen.
Foto: Keiko Hiromi / POLARIS POLARIS IMAGES

BALTIMORE. Hon har kallats Hillary Clintons högra hand.

Och i veckan blev hon ofrivilligt huvudpersonen i mejlskandalen.

Men vem är egentligen Huma Abedin?

Det är inte helt lätt att hänga med i turerna kring demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton och den privata mejlservern hon använde i rollen som utrikesminister. FBI har tidigare lagt ner utredningen, men konstaterade samtidigt att hon agerat ”extremt oaktsamt” med tanke på mejlens innehåll och risken för intrång. Nu har utredningen återupptagits efter att hittills okända mejl hittats på ex-kongressledamoten Anthony Weiners dator i samband med en helt annan polisutredning (mer om den senare).


LÄS OCKSÅ: Clintons vänner: Ta avstånd från Abedin


Hur mejlen hamnade på hans dator? För att Weiner var gift med Hillary Clintons nära medarbetare Huma Abedin. Än en gång riktas därför ögonen mot Abedin – kvinnan som Washington Post en gång beskrev som ”notoriskt privat”.

Så vem är hon egentligen? Och hur hamnade hon i den här soppan?

Ville bli journalist

40-åriga Huma Abedin föddes i Kalamazoo, Michigan, men växte upp i Saudiarabien innan hon återvände till USA för att studera vid George Washington University. Drömmen var att bli journalist och under tio år, från 1998 till 2008, jobbade hon som assisterande redaktör på Journal of Muslim Minority Affairs, skriver USA Today.

Hon och Hillary Clinton lärde känna varandra redan 1996 när Huma Abedin fick praktikplats hos den dåvarande First Ladyn. 2000 gjorde Hillary Clinton Huma Abedin till sin personliga rådgivare under kampanjen till senaten. Sedan dess har Abedin beskrivits som en av Hillary Clintons allra närmaste medarbetare – som också stod vid hennes sida under den misslyckade presidentkampanjen 2008.

Det var också under den kampanjen som Huma Abedin och Anthony Weiner blev ett par. De hade träffats på Martas Vineyard långt tidigare men då, under det första mötet när Weiner ville lära känna Abedin, var hon ointresserad, beställde en kopp te för att sedan gå på toaletten och inte komma tillbaka, berättade hon i en exklusiv intervju med Vogue tidigare i år.

Hillary Clinton viskar något till Huma Abedin.

"Han var passionerad"

Men under arbetet med kampanjen började hon uppskatta flera av Weiners sidor.

– Han var smart, han var passionerad, säger hon i intervjun.

– När han ville göra något han tyckte var rätt gav han aldrig upp. Det var den typen av engagemang och passion att hjälpa människor som jag fann mycket attraktiv och inspirerande.

Paret gifte sig 2010 med Bill Clinton som vigselförrättare.

Även under åren då Hillary Clinton var utrikesminister var Huma Abedin en av hennes tunga medarbetare – vilket också gjorde att Abedin tvingades vittna både utredningen kring Benghazi och mailservern.

Men framför allt var de nära vänner. Hillary Clinton ska ha varit ett av de viktigaste stöden efter Anthony Weiners så kallade sextingskandal – och utifrån sina egna erfarenheter en av dem som gett Abedin rådet att stanna hos sin man.

Skandalen kom 2011

Skandalen uppdagades 2011, bara ett år efter paret gift sig när Abedin dessutom var gravid. Dagarna efter tvingades han bort från kongressen. Två år senare kom det fram nya uppgifter om sexiga meddelanden och bilder Weiner skickat till kvinnor. Abedin förlät och kampanjade förgäves vidare för att maken skulle bli borgmästare i New York.

– Som alla andra äktenskap har det haft sina upp- och nergångar. Det har tagit mycket terapi och arbete för att kunna förlåta, sa hon då.

Men i augusti i år, mitt under brinnande presidentkampanjen hade hon uppenbarligen fått nog och meddelade att hon lämnade sin man efter att det uppdagats att han skickat avklädda bilder på sig själv när han ligger i sängen med parets son. Polisen ska även ha utrett uppgifter om meddelanden Weiner ska ha skickat till en 15-årig flicka i North Carolina, skriver New York Times och under det arbetet ska Hillary Clintons mejl ska ha dykt upp på Weiners dator som han delat med sin fru.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.