PR-experten: Han får inte ljuga om detaljer

Publicerad
Uppdaterad
Christian Ekström, konsult på PR-byrån Grayling, analyserar Littorins svar på Dagens Nyheters frågor.
OM PRESSKONFERENSEN Många kände sympati för dig när du berättade om hur dina barn drabbades av mediebevakningen av din person, men den sympatin vändes i besvikelse när det senare framgick att du inte hade gett hela bilden. Hur ser du på presskonferensen i Almedalen i dag?– Jag vet att det är svårt att förstå, men faktum är att hade jag nämnt att en kvällstidning hade allvarliga anklagelser mot mig hade alla velat veta vilka de anklagelserna var. Genom att inte nämna dem hoppades jag att Aftonbladet inte skulle publicera.
PR-EXPERTEN:
– Det kan jag förstå. De väntade ju ganska länge innan de publicerade, vilket visar att de inte var hundra procent säkra. I stället skrev de i två dagar att de kanske i framtiden skulle avslöja anklagelserna, men sedan föll de för upplagetrycket.

OM KVINNAN SOM TALAT MED AFTONBLADETHar du haft någon kontakt med kvinnan som har talat med Aftonbladet?– Det vet jag ju inte eftersom jag inte vet vem hon är. Så här är det som jag ser det: Ord står mot ord. Jag vet inte om hon misstagit sig eller hittat på hela historien. Men jag har inget behov av att ta ut någon ilska eller upprördhet på henne.
PR-EXPERTEN:– Han skulle ju kunna haft kontakt med henne utan att ha haft sex med henne. Då är det svårt att säga att han aldrig haft kontakt med henne, för det skulle kunna fälla honom om det visade sig vara fel. Han måste vara jättesäker och får inte ljuga om detaljer.

OM KÖP AV SEXUELLA TJÄNSTER
Mot bakgrund av den debatt och ryktesspridning som uppstått – har du någonsin köpt sexuella tjänster?
– Nej. Aldrig. Låt mig säga det igen. Jag avvisar bestämt uppgifterna som Aftonbladet har publicerat och därmed också brottsanklagelserna. Jag gör det nu, jag gjorde det den 10 juli till TT via min advokat och jag gjorde det flera gånger till Aftonbladet via min pressekreterare och statsministerns presschef på kvällen den 6 juli – samma dag som Aftonbladet konfronterade mig med uppgifterna.
PR-EXPERTEN:– Där är han väldigt tydlig, vilket han måste vara i knäckfrågan: om han köpt sex eller inte. Om det stämmer att han har dementerat vid ett flertal tillfällen, så är det mycket märkligt att Aftonbladet inte publicerat det.

OM SAKER HAN SKÄMS ÖVER
Du sade vid presskonferensen att du har varit deprimerad, att du inte var någon Stålmannen, men inte Snövit heller, och att det fanns saker du skäms över. Vad är det för saker?– Jag, precis som många andra, har gjort och gör saker man i efterhand kan ångra. Jag kan prata om sådant med människor som står mig nära, men människor i allmänhet behöver faktiskt inte veta det. Jag är inte längre en offentlig person och jag skulle vara oerhört tacksam om jag och mitt liv nu kunde lämnas i fred. Men jag vill återigen klargöra att jag inte gjort något brottsligt.
PR-EXPERTEN:– Det är väldigt få som har tänkt att de ska bli statsminister från det att de är nio år gamla. Och jag tror inte någon vill ha politiker som är helt fläckfria. Så det är ett bra svar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag